Semmeldagen den 13 februari
Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se
Fettisdagen, semmeldagen eller fastlagstisdagen – en av våra mest firade temadagar har många namn. De flesta vet att semmeldagen infaller i början av februari men att semmeldagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen vet inte alla. Fastlagssöndagen är den dag som inleder något som kallas fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid och innefattar de 3 dagar före den fasta som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen är därmed den sista dagen innan den 40 dagar långa fastan inleds enligt kristen tradition.
Semlan gjorde sitt inträde i de svenska hemmen redan på 1200-talet och serverades ursprungligen i mjölk (och kallas ”hetvägg”). På senare tid har dock semlan dykt upp i diverse nya skepnader. Allt från semmelwraps, chokladsemlor och semlor med vaniljkräm säljs idag runt om i vårt avlånga land.
Här nedan presenterar Svenskar i Världens tidigare praktikant Emma ett recept på sin favoritsemla ifall du är sugen på att göra dina egna semlor:
15 små semlor:
Vetebulle:
1 ägg
3/4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kardemumma
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl grädde
Gör vetebullen så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut 15 bullformar på en plåt.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
3. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma och rör ner i äggsmeten tillsammans med smöret i klickar och grädden.
4. Spritsa eller klicka ut smeten i bullformarna. Släta till ytan med en vattensköljd sked.
5. Grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
6. Skär ett snitt genom bullen ner mot botten, så det bildas en ficka. Eller skär av ett lock.
7. Vispa grädden.
8. Bred lite fyllning i bullfickan och spritsa eller klicka på vispgrädde. Avsluta med florsocker
Fyllning:
100 g sötmandel
2 bittermandlar
1 1/4 dl florsocker
1 äggvita
1 msk mjölk
1 tsk rivet citronskal
Gör fyllningen så här:
1. Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper.
2. Mixa dem mycket fint i matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa.
3. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.
4. Blanda mandelmassan med mjölk till en smidig massa. Smaksätt ev med rivet citronskal.
Man kan också göra mandelmassa utan att skålla och skala mandeln. Receptetinspiration och instruktioner är hämtade från Arla och Allt om mat.
Njut!