Anna har det bästa av två världar
En av Svenskar i Världens främsta resurser är våra över 120 ombud i världens alla hörn. De representerar oss lokalt och är vårt ansikte utåt i sina hemländer. Ombuden har specialistkunskaper i frågor som rör utlandssvenskar i just deras länder. Anna Rönneskog är ombud i Genève och har lång erfarenhet av att bo och arbeta utomlands.
Anna Carlsson Ring Rönneskog arbetar på Swedish Swiss Chamber of Commerce (SSCC) Genèvekontor. Hon har de senaste tio åren också arbetat för Sveriges Konsulat i Genève och varit ombud för Svenskar i Världen i åtta år. Både privat och professionellt träffar Anna många svenskar bosatta främst i Schweiz och i Frankrike. I sitt arbete och som utlandssvensk sedan drygt 20 år tillbaka vet hon vad svenskar i utlandet saknar och behöver. Hon ser Svenskar i Världen som utlandssvenskarnas röst i Sverige.
Vad är det viktigaste du har gjort och vill göra fortsättningsvis som ombud för Svenskar i Världen?
Jag vill fortsätta att sprida information om Svenskar i Världen och organisationens arbete för oss utlandssvenskar. Jag har de senaste tio åren arbetat för Sveriges Konsulat och för SSCC (Swedish Swiss Chamber of Commerce) i Genève med huvuduppgift att hjälpa och att nätverka med svenska medborgare i Schweiz. Det är här som mitt uppdrag som ombud blir intressant. Jag försöker sprida information från Sverige, som berör oss svenskar i förskingringen.
Den bästa informationen hittar jag på www.sviv.se eller i Svenskar i världens medlemstidning. Där finns information som jag kan sprida vidare samtidigt som jag talar om varifrån den kommer och vad Svenskar i Världen står för.
Samtidigt befinner jag mig i en position där jag varseblir behov som olika grupper av utlandssvenskar har och kan vidarebefordra detta till Svenskar i Världens kansli. Många av dessa frågor har redan uppmärksammats av organisationen, som möjligheten att kunna återfå sitt svenska medborgarskap, sänkt SINK-skatt och förenklade passregler.
När det gäller medborgarskapsfrågor finns det dock ytterligare behov, som möjligheten för barn som fötts innan föräldrarna hunnit få tillbaka sitt svenska medborgarskap att kunna ansöka om svenskt medborgarskap.
Varför flyttade du till Schweiz? Vilka är de största fördelarna med att bo i Schweiz, det mest positiva med att vara svensk i Schweiz och vilka är dina främsta tips till svenskar som skall flytta dit?
Vi flyttade från Paris till Schweiz år 2000 och anledningen var den gamla vanliga, mannen och hans jobb. Redan flytten till Paris var något jag kände mig tveksam inför och när vi sedan skulle flytta igen, inte tillbaka till Sverige som var meningen från början, utan till Schweiz och Genève, kände jag mig lurad och värst av allt; jag var nu tvungen att säga upp mig från det jobb som jag tidigare varit tjänstledig från.
Fördelarna med Schweiz var svåra att se från början, men efter hand lärde jag mig att uppskatta mitt nya land med närhet till berg, natur och till övriga Europa. Fyrtio minuters bilfärd till Alperna för skidåkning eller vandringar i bergen, Frankrike på spottavstånd och mindre än två timmar till Italien och Tyskland. En typisk söndagsutflykt kan vara lunch och vinprovning i Bourgogne, vandring eller skidåkning i Alperna eller en simtur i Genève-sjön (Lac Léman).
Som svensk är det dessutom lätt att förstå och ta till sig Schweiz eftersom det i mångt och mycket påminner om Sverige. Det kändes lite som att flytta ”hem” så som jag kände Sverige som barn. Lite raljerande säger man att Schweiz är som Sverige, fast 25 år senare och det ligger något i det. Ganska charmigt faktiskt.
Men det är också stora skillnader, som man bör känna till innan man flyttar hit. Mycket av det som vi i Sverige tar för givet, som sjukvård, tandvård för våra barn, skolböcker och skolmat är inte alls självklart att det ingår. Rättssystemet skiljer sig också, både vad gäller arvsrätt, äktenskapsskillnad och skatterätt. Skillnaderna är dessutom stora mellan olika kantoner, så informera er gärna innan ni flyttar hit, så att det inte kommer som en överraskning.
Vad känner schweizare generellt till mest om Sverige?
Schweizare överlag känner till Sverige och svenska varumärken ganska väl, även om de inte alltid vet att varumärket är just svenskt. IKEA är det absolut största och första som en schweizare
associerar Sverige med. Schweiz var det första land där IKEA etablerades utanför Sverige och det var också här som IKEA:s grundare, Ingvar Kamprad, bodde under nästan 40 år.
Volvo är också ett varumärke väl känt bland schweizarna, som årligen anordnar en av världens största bilmässor i Genève. Även varumärken som Astrid Lindgren, H&M och ABB är väl kända i Schweiz, men det är inte alltid som schweizarna faktiskt känner till att dessa varumärken (helt eller delvis) kommer från Sverige.
Vad saknar du mest från Sverige?
Det första jag tänker på är saker som Kalles Kaviar, Hushållsost och Nyponsoppa – allt det som var så viktigt när vi först flyttade ut för nästan 20 år sedan. Idag tar jag snarare med mig varor från Frankrike och Schweiz till Sverige än tvärt om. Jag kan däremot sakna havet, att gå på teater på svenska eller en varmkorv till lunch (utan att behöva åka till IKEA).
Jag saknar också vardagskontakten med mina barn och barnbarn, två av dem har faktiskt flyttat tillbaka till Sverige och en bor i Luxemburg. Men Schweiz ligger ”i hjärtat av Europa” och det är förhållandevis lätt att ta sig till dem. Därför känns det nog för tillfället som att jag har det bästa av två världar.
Jag lever ett intressant och stimulerande liv i Schweiz med närheten till Sverige och övriga Europa, men vad är hem? Både Sverige och Schweiz känns som hemma för mig. Är jag i Schweiz åker jag hem till Sverige och vice versa. Det hade jag inte trott när jag motvilligt lämnade Sverige för drygt 20 år sedan.