SVIV-representanten Åsa Elisabeth Hagberg berättar

Bakgrundsfakta
Namn: Åsa Elisabeth Hagberg
Bor: Bologna, Italien
Född: 1973
År utomlands: 26
Hemstad i Sverige: Stockholm

Jag flyttade till Bologna i Italien 1993 för att studera konsthistoria vid Europas äldsta universitet: Università di Bologna (grundat 1088) och studerade där fram till 1999. Efter det fick jag mitt första projektuppdrag som kurator för ett internationellt Reading Promotion Event inom ramen för Bologna Kulturhuvudstad 2000. I dagsläget planerar jag att flytta hem till Stockholm under hösten 2020. Jag har behållit lite kontakter med arbetslivet hemma i Sverige genom mitt samarbete med Statens Kulturråd och Litteraturpriset ALMA, under Bologna Children’s Book Fair, sedan 2010.

När jag flyttade ut som 20-åring hade jag bara 2 resväskor med mig – men steget var stort! Jag var ung och positivt inställd till världen, och lite envist bestämd att lyckas både med denna utmaning och min personliga utveckling. Mitt råd är att förbereda sig redan hemma genom att försöka lära sig språket och att resa till den stad man vill bosatta sig i, om möjligt även utanför ‘turist-säsongen’ för att bättre kunna bedöma om man verkligen kommer att trivas.

Skisser till ett av mina projekt, Artist Book Project – Limited Edition

Skillnaderna på värderingar, levnadssätt och samhällsstruktur är många. Italien är i grunden ännu ett patriarkalt och mansdominerat samhälle, med relativt små möjligheter för den italienska befolkningen att avancera framåt mellan de olika samhällsklasserna. Många italienska ungdomar tillhör exempelvis idag något man kallar “neet”, dvs dem som varken studerar vidare eller arbetar, och arbetslösheten bland italienska ungdomar uppgår till ungefär 40%!

I början är det såklart just skillnaderna man är nyfiken på och vill upptäcka och ta del av – förutom la Dolce Vita stilen såklart: maten, naturen, modet och historiens vingslag som gör sig påminda överallt i landet, men i det vardagliga livet händer det sedan att man undrar om lite “svensk pragmatism och förenkling” ändå inte är att föredra! Resiliens, mycket flexibilitet, plus kreativitet och tålamod rekommenderas, samt att snabbt försöka hitta åtminstone en god lokal vän/väninna som man kan rådfråga i allt från tips på en bra läkare till hur man står ut med en italiensk svärmor!

Flyttar du till en mindre stad vill alla veta vem du/ni är, italienare utbyter ofta artigheter och småprat. Ofta säger man: “Ti vedo benissimo, sei in ottima forma”, (typ: du ser strålande ut/ vilken fin figur du har osv). Komplimanger är mer en regel än ett undantag, men kom ihåg att man egentligen inte menar så mycket med det! Ett annat uttryck är “Alla prossima” (nästa gång) och betyder: vi hörs (även om ett år, eller aldrig!) och “dobbiamo assolutamente organizzare una cena” (vi måste absolut ordna med en middag) betyder inte att de verkligen bjuder in på middag, men att de skulle vilja det, kanske… Om du står för ett gott exempel och bjuder dem först, så blir det nog av tidigare!

Se upp för “sol och vårare” – dem finns fortfarande! Att gifta sig till pengar eller av ekonomiska skäl är relativt utbrett. Som kvinna räkna med att den italienska mannen någon gång kommer med lite fula skämt eller kryptiska inviter, säger att du är vackrare än en Ferrari, inte har något emot om du är gift osv, (älskare och älskarinnor är mycket vanligt).

Från år 2008 och fram till skrivande stund har Italien drabbats av en ekonomisk kris som fått negativa följder på arbetsmarknaden, och även tyvärr i synen på icke-italienska medborgare (“färgade” som “vita”). Det har hänt mig att jag hamnat i diskussioner med folk som jag trodde var allmänbildade som exempelvis påstår att: “i Italien vill jag helst bara umgås med och se italienare runt omkring mig, men du kan ju åka hem till Sverige och bara se på svenskar, där har ni ju tur i varje fall, där är väl alla blonda…”. En del kan dessutom fortfarande inte sätta Sverige på kartan, de blandar ihop Sverige med Schweiz.

Som SVIV ombud får jag ibland mail eller telefonsamtal från svenskar – är det något speciellt eller akut så hänvisar jag alltid vidare till ambassaden, eller ett konsulat, men på enklare frågor svarar jag själv. Förra året var jag med i en intervju på Aftonbladet Morgon där Svenskar i Världens förra generalsekreterare och jag fick kommentera utlandssvenskarnas roll och röst till Riksdagsvalet. Mitt bästa SVIV minne är en lunch på Grand Hôtel i Stockholm år 2012 där även kronprinsessan Victoria deltog.

Jag har varit med om otroligt mycket upplevelser i Italien, fått en bra insyn i en mängd områden, nya kunskaper samt möjligheter till att träffa många vanliga och speciella människor och personligheter. Mina bästa Italien-minnen är enkla och faktiskt anknutna till hem och familj. När min son föddes i Bologna, eller när vi hämtade vår hund i Toscana, samt många härliga semestrar vid havet i södra Italien med bara fiskare och folk från trakten.

Jag ångrar inte att jag åkte 1993, då kändes det helt rätt för mig, men jag tror inte att jag skulle göra om det, om det gällde mig idag 2019. Borta bra, men hemma bäst!

Har följer information och råd till de läsare som eventuellt funderar på att flytta till Italien:

SKOLOR: Statliga eller Privata (vissa med katolsk anknytning). Skolorna i Italien erbjuder oftast halvdagar måndag till fredag, 08:00- 14:00, eller studier från måndag till lördag fram till 13:00, oftast i omoderna lokaler och utan till exempel skolmatsal eller toalettpapper. Man köper skolböcker från och med första klass. Skrivstil och även latin är sedda som “uppfostrande och utvecklande” ämnen. Betyg ges från 1:a klass när barnen är 5 eller 6 år och man kan bli kuggad och tvingas gå om en klass redan i mellanstadiet (11-13 år). Gymnasiet pågar i fem år, från 14 till 18/19 år och studentexamen består av skriftliga och muntliga prov i flera ämnen. Universitetet har nyligen genomgått en reform: 3 år + 2 år + eventuell master. Kostnader för statliga universitet är inte höga, men det är dåligt om bostäder till bra priser for studenter. En 3-årig universitetsexamen i Italien innebär absolut inte att man är garanterad ett yrke inom sitt område! Här gäller fortfarande i stor utsträckning “rekommendation” dvs. föräldrar eller bekanta ser till att du får en anställning.

Privata skolor kan vara ett alternativ, speciellt rekommenderar jag detta om ni stannar för en kortare tid och inte har någon italiensk anknytning i familjen. De har oftast extra undervisning på eftermiddagarna och något annat att erbjuda, som engelska med lärare ifrån England/USA, eller extra sportaktiviteter. Avgifter varierar, en ram är mellan 3000 Euro – 8000 Euro/år. Tänk på att en del skolor kan ha nunnor eller munkar som undervisar vissa timmar, kontrollera detta innan ni gör ert val eftersom dessa skolor även ofta kräver att familjen sedan följer en “katolsk livsstil” även utanför skolans murar.

JOBB: Som svensk medborgare har du rättighet att arbeta i Italien. Bäst är om du/ni blir anställda direkt från Sverige på något internationellt eller svenskt företag. En vanlig kontorslön i Italien ligger på Euro 1250-1500/månaden netto. Arbetslösheten ligger på ungefär 10% och endast 23 miljoner och 40% av kvinnorna är aktiva på arbetsmarknaden (av en 60 miljoner stor totalbefolkning). Du måste arbeta i minst 12 månader med ett kontrakt: “ a tempo determinato” eller “ a tempo indeterminato” för att få arbetslöshetsersättning. Är det du som säger upp dig får du endast en månadslön/år utav tjänst. De finns inte stora möjligheter till någon som helst form av bidrag som hemma; barnbidrag finns t ex inte, pappaledigheten är endast 2 veckor på de allra flesta företagen, och ses inte alltid som något positivt. Mammaledigheten är 6-8 månader. Om du inte är gift med en italiensk medborgare måste du ha vistats i landet som permanent boende i minst 5 ar for att kunna ansöka om italienskt medborgarskap, eller minst i 10 års tid, även som icke italiensk, för att kunna söka en form av socialbidrag. Kvinnor tjänar generellt mindre än män, och det är fortfarande stor mansdominans på chefsposter.

Det kan hända att du som kvinnlig chef även blir tillfrågad att servera kaffe till dina manliga kolleger! Åldern är av stor vikt i Italien, helst anställer man yngre, upp till 29 år då man får skattereduktion som arbetsgivare och kan ersätta med ny personal efter endast 1-2 års kontrakt. Är du en ung man och med en internationell master, goda datorkunskaper, samt utmärkt engelska och italienska har du större chanser att få jobb. En yrkesgrupp som tjänar lite mer och som kommer att bli efterfrågad om några år är läkare, som det nu redan råder brist på i landet.

Milano är kanske en av de få städer i Italien som har en fungerande arbetsmarknad just nu, jämfört med i övriga landet. Den enda italienska stad jag rekommenderar en svensk att söka jobb i faktiskt. Arbetar du med något kreativt som du även kan sköta på distans via din dator är det såklart heller inget problem med var du bor.

DJUR: Hundar är välkomna och får vara med på de flesta italienska restauranger och gå in i mataffärerna. De reser gratis på tåg. Ibland får de bada i havet eller åtminstone ligga på stranden. Max vikt för att flyga med dem uppe i kabin är 8 kg inklusive bur. Microchip samt Europeiskt Pass för hundar är det som gäller. Tänk på att en del italienska hundar tyvärr inte är vaccinerade, så kontrollera att din egen sedan alltid är det, om olyckan skulle vara framme.

FAMILJ: Gifter du dig katolskt i den italienska kyrkan är det inte lätt att skiljas om så önskas, och nästan helt omöjligt att få gifta om sig kyrkligt! Du får gå en kurs där du döps katolskt innan. Borgerlig vigsel gör det relativt lättare vid en eventuell skilsmässa. Om ni får barn tillskrivs den/dessa oftast mamman i händelse av eventuell skilsmässa. På senare år har det kommit en lag om delad vårdnad som dock kraftigt försämrar kvinnans möjlighet till en god ekonomisk ersättning vid skilsmässa. Upprätta äktenskapsförord innan med hjälp av en advokat. De finns sammanfattningsvis två steg vid skilsmässa: först blir paret separerat, men paret fortsätter att vara gifta på pappret. Sedan kan man efter lång betänketid besluta om man vill gå vidare med 100% skilsmässa. Det är vanligt att välja endast det första steget. Sambor har knappast några speciella civila rättigheter alls i Italien, om din sambo blir intagen på sjukhus är det t ex hans släktingar som beslutar om terapi och inte sambon. Tänk på detta och informera dig väl i förväg. Rådfråga en advokat innan för att vara på den säkra sidan. En första konsultation hos en advokat i Italien ar oftast gratis, sa du kan höra med 2-3 stycken olika innan du bestämmer dig vem du ska anlita.

SJUKHUS: Bli inte sjuk i södra Italien! Sjukhusen har generellt långa väntetider i hela landet. Bättre att betala extra och gå privat, om du har bråttom att få veta. På akutmottagningar och i förlossningssalar i norra Italien är det dock oftast mycket väl teknologiskt utrustade, och personalen är hög kvalificerad.

SKATTER: Är höga, runt 50% och en massa extra skatt på allt möjligt; sopskatt är ett exempel som nu även ska beräknas efter kg/familj genom ett nytt digitalkort (och ‘intelligenta’ soptunnor). Service till medborgaren och former av well-fare ligger ännu långt efter i Italien vad det gäller en svensk måttstock.

Text av: Åsa Elisabeth Hagberg

Du kan även följa henne på:
Twitter: @asaelihag
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/asa-elisabeth-hagberg-74683224/
Mail: aehagbergagency@gmail.com