Covid-19, resande och vaccinering
Pandemin har påverkat oss alla på olika sätt men hur passar utlandssvenskarna in i Sveriges strategi gällande vaccinering av covid-19? Svenskar i Världen arbetar kontinuerligt med att lyfta in utlandssvenskarnas perspektiv i debatten.
Här nedan hittar du samtliga inlägg vi har publicerat i frågan, däribland svar från olika myndigheter. Vi har även engagerat media som har lyft utlandssvenskarnas perspektiv.
Ny information kommer kontinuerligt från myndigheterna. Vi rekommenderar därför att du håller dig uppdaterad via myndigheternas hemsidor. Se länkar längre ned på sidan.
2022
10 januari – Vaccinerade i tredjeland kan snart få vaccinbevis.
Regeringen har beslutat att ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att leda arbetet med att godkänna viss utländsk dokumentation av vaccin mot covid-19.
2021
1 december – Vaccinerade utlandssvenskar sitter med Svarte Petter på hand
Svenskar i Världen har uppmärksammat Socialdepartementet, E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten i frågan. Här återkopplar E-hälsomyndigheten och Socialdepartementet.
23 november – Orimligt vaccinkrav utestänger utlandssvenskar
Vaccinerade utlandssvenskar som inte kan registreras på samma vis som EU-medborgare får inga covidbevis och sitter nu med Svarte Petter på hand, skriver Svenskar i Världen i en insändare i DN.
23 november – Problem när vaccinerade utlandssvenskar nekas europeiskt covidintyg
”För de utlandssvenskar som vaccinerats i andra länder än EU/EES och de övriga anslutna länderna, finns i dagsläget ännu ingen lösning på plats.”
E-hälsomyndigheten återkopplar vad som gäller för att få tillgång till covidintyg nu när Sverige inför krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
18 november – Vaccinationsbevis kan krävas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Sverige
Sveriges regering har valt att gå vidare med Folkhälsomyndighetens förslag om att införa krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med den 1 december 2021. Eftersom man ännu inte har hittat en lösning för svenska medborgare som vaccinerats i ett tredjeland kan detta bli problematiskt för de utlandssvenskar som besöker Sverige eller har nyligen flyttat tillbaka. Svenskar i Världen kontaktar socialminister Lena Hallengren, E-hälsomyndighetens generaldirektör Janna Valik och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Visell.
4 oktober – Problem med vaccinationsbevis för utlandssvenskar
Svenska medborgare som vaccinerat sig utanför Europa riskerar att stöta på problem om de vill ha ett covidbevis från Sverige. Inte heller kan de registreras i det nationella vaccinationsregistret. Svenska Dagbladet lyfter problemet.
21 september – Uppdrag från regeringen gällande covidbevis berör utlandssvenskar
I ett uppdrag från regeringen till E-hälsomyndigheten uppmanas myndigheten att se över framtagningen av ett system för manuellt utfärdande av covidbevis. I uppdragsbeskrivningen nämns utlandssvenskar som blivit vaccinerade i tredjeland och hur man ska kunna registrera dessa vaccinationer. Svenskar i Världen skickar en skrivelse till E-hälsomyndigheten med inspel till förstudien.
27 augusti – Mikael Dolsten, Anders Tegnell, Anders Borg, Louise Svanberg och Claudia Olsson i unikt samtal om pandemin och utlandssvenskar
Varför har länder olika strategier, vilka utmaningar har utlandssvenskarna under pandemin och varför behövs internationellt samarbete? I samband med att vi korade Årets Svensk i Världen diskuterade vi dessa och andra frågor.
17 juni – Vaccinering mot covid-19 för utlandssvenskar
Ett inlägg med samlade frågor och svar från medlemmar och myndigheter.
21 maj – A och O angående vaccinationsregister för utlandssvenskar
Vilka möjligheter har man som utlandssvensk att få sina vaccinationer införda i det nationella vaccinationsregistret om de är tagna i utlandet? Och vad gäller egentligen för Gröna beviset? Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten svarar.
7 maj – 48-timmarsregeln en utmaning
Att på under 48 timmar hinna ta ett covid-test, få resultatet och därefter ta sig till Sverige från andra sidan jordklotet via ett par mellanlandningar är en utmaning. Så här kommenterar Folkhälsomyndigheten 48-timmarsregeln.
31 mars – Så säger SKR om vaccinering av covid-19 för utlandssvenskar
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) svarar på flera frågor om vaccinering av covid-19 för utlandssvenskar.
22 januari – Vaccinfrågan för utlandssvenskar ännu inte löst
Svenskar i Världen intervjuas i dagens Eko, Sveriges Radio.
15 januari – Vaccination för utlandssvenskar?
Vi ställer frågan till SKR, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
11 januari – Inreseförbud med anledning av pandemin – hur påverkas utlandssvenskarna?
Vad gäller om man är utlandssvensk och reser från länder med inreseförbud till Sverige? Just nu är det extra fokus på inresa från Storbritannien och Danmark.
2020
16 december – Så funkar UD:s avrådan av resor
Hur sköter man systemet för avrådan av resor till olika länder? Vad är rutinen kring hur dessa sedan uppdateras? Ulf Samuelsson, kansliråd, gruppen för konsulär krisberedskap vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden på UD, berättar hur det ligger till.
26 november – Påverkar pandemin Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas hantering av ärenden?
Svenskar i Världen ställer frågan till myndigheterna hur deras arbete påverkas av pandemin. Migrationsverket svarar.
2 november – Har pandemin drabbat expat-livet negativt?
Vår representant Ingrid Reinli i Hongkong skriver en text om hur pandemin har påverkat expats.
11 augusti – Corona inget undantag enligt Skatteverket
Coronapandemin har lett till att svenskar i många fall hamnat i Sverige utan sin utländska partner då de evakuerats till sina respektive hemländer. Alternativt har den ena partnern blivit kvar i det land de tidigare gemensamt bott i. Vi bad vår expert Aino Askegård Andrésen hos vår samarbetspartner Grant Thornton att kommentera ett aktuellt fall som inkommit till oss och dela med sig av hur Skatteverket resonerat i detta fall.
24 juni – Viktiga länkar med anledning av coronaviruset
Svenskar i Världen samlar viktiga länkar för att hålla sig uppdaterad.
19 maj – En berättelse om ett spöklikt Manhattan
En världsmetropol i lock down. SVIV-representanten Yasmine Morrison berättar om stängda butiker och folktomma gator i ett öde New York och undrar hur en stad som är byggd på att folk trängs på små ytor kommer att se ut i framtiden.
15 april – Upplevelse av hemkarantän i Hongkong i coronatider
SVIV-representanten Ingrid Reinlis berättelse från Hongkong. I Hongkong införde myndigheterna regeln att alla som anlände till stan från den 19 mars var tvungna att sitta i två veckors hemkarantän.
15 april – Omfattande evakuering av svenskar i Peru
Som frilansande färdledare och Svenskar i Världens nomad-representant gjorde Joakim Söder en enastående insats som en av nyckelpersonerna i arbetet med att hjälpa hem strandsatta svenskar från ett coronanedstängt Peru. Här berättar han hur det gick till.
3 april – När eländet blir till en erfarenhet
Hur kan vi förhålla oss till det som händer just nu? För att ge lite stöd delar biskop emeritus Lennart Koskinen med sig av sina tankar. Som biskop var han ansvarig för Svenska kyrkan i utlandet. Idag är han bland annat vice ordförande i Svenskar i Världen.
31 mars – Oro väcker behov av professionellt stöd
Många känner stor oro och ett behov av att komma i kontakt med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut i kris. Svenskar i Världen hänvisar till medlemsförmånen om att komma i kontakt med leg. psykolog och leg. psykoterapeut Madeleine Björn.
26 mars – Hälsning från utrikesministern
Utrikesministern skickar här en hälsning till alla svenskar världen över. Hon konstaterar att det är en exceptionell situation och snabbt föränderligt läge, och skickar med tre budskap.
AKTUELL INFORMATION FRÅN MYNDIGHETER
Krisinformation – Myndigheten för samhällsskydd & beredskap
Folkhälsomyndigheten
Sveriges kommuner och regioner
Sweden Abroad
Polismyndigheten
1177 Vårdguiden