Möte med BankID om samordningsnummer
Att inte kunna identifiera sig med hjälp av en e-legitimation är ett stort problem i vårt digitala samhälle. En grupp som i dag är exkluderade från att kunna få BankID är svenska barn födda utomlands. Många av dem har nämligen samordningsnummer istället för personnummer. Vi har återigen diskuterat detta med BankID.
Med en e-legitimation kan man digitalt logga in hos myndigheter, banker och företag för att komma åt information och tjänster som bland annat Kivra, 1177 och Swish, samt få tillgång till betalningsmöjligheter för exempelvis parkering och biobiljetter. I det alltmer digitala svenska samhället är en e-legitimation ett måste, och att inte kunna få det utgör därmed ett stort problem.
En grupp som i dag inte kan få e-legitimation är svenska barn som är födda utomlands från den 1 januari 2000 och framåt och som fortfarande bor utomlands, men likväl har behov av en svensk e-legitimation. Deras största utmaning är att de har samordningsnummer istället för personnummer.
Bankkund och personnummer
Den största e-legitimationsutfärdaren i Sverige är BankID, som ägs av ett antal banker. Två viktiga förutsättningar för att i dag kunna få BankID är att man måste vara kund i någon av de banker som utfärdar BankID och att man har ett svenskt personnummer.
Svenskar i Världen har i flera år haft en dialog med företaget bakom BankID, Finansiell ID Teknik BID AB, för att diskutera det faktum att även svenska medborgare med samordningsnummer har ett stort behov av tjänsten. Häromdagen träffade vi Petter Dahl, e-legitimationsexpert och Charlotte Pataky, pressansvarig för att diskutera problemet och möjliga vägar framåt.
Det finns ett antal utmaningar, bland annat:
- Teknisk infrastruktur saknas för att utförda ett BankID till personer med samordningsnummer
- Bankernas regulatoriska krav på kundkännedom gör att personer som inte är folkbokförda i Sverige har svårare att bli kund i banken
- Bankerna bestämmer vem som kan få ett BankID och vad kraven för det är
Statlig e-legitimation under utveckling
Är det privata aktörer som BankID eller staten som bör bära ansvaret för att utfärda e-legitimation till svenska medborgare, kan man fråga sig.
Till skillnad från många andra länder har Sverige i dag ingen statlig e-legitimation. Det finns inte heller någon privat e-legitimation på högsta tillitsnivå som är tillgänglig för allmänheten. Regeringen har sedan några år tillbaka initierat arbetet med att utveckla en statlig e-legitimation på högsta tillitsnivå. Ansvarig myndighet var från början Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, men i budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att uppdraget istället går till Polismyndigheten.
Svenskar i Världen har under flera år bidragit med utlandssvenskarnas behov och perspektiv i detta arbete. Läs mer här.
Så sent som i januari i år skrev vi ett remissyttrande till delbetänkandet ”En säker och tillgänglig statlig e-legitimation”.
I Svenskar i Världens resolution från 2023 argumenterar vi för att svenska barn födda utomlands ska få personnummer istället för samordningsnummer: ”Personnummer istället för samordningsnummer till svenska barn födda utomlands