Möt styrelseledamot Per Lindahl

Styrelseledamot Per Lindahl

Född: 1990, Uppsala
Yrke: Verksamhetsutvecklare inom civilsamhället
Länder du har bott i: Sverige, England, Kanada

Per är verksamhetsutvecklare på Samforma, där han verkar för ett starkt och levande civilsamhälle i Västerbotten och Norrbotten. Tidigare var han verksam inom Kanadas icke vinstdrivande sektor där han stöttade organisationer i deras strategiska arbete. Han bodde i Toronto med familj 2020 – 2024, och tog innan dess en kandidatexamen på University of Oxford i England, utöver andra studier i Sverige.

Vilket är ditt favoritland?
Just nu efter hemflytt med familj och litet barn måste jag säga Sverige, som nog är ett av de bästa länderna när det kommer till att kombinera arbete och familjeliv. Efter fyra år på Torontos sydliga breddgrader har jag också njutit av de ljusa sommarnätterna uppe i Umeå. Samtidigt kommer jag alltid att sakna den goda maten i Toronto, och allt det utbud som finns där – mat från hela världen! Där ligger Sverige tyvärr långt efter.

Ditt bästa tips när man flyttar utomlands?
Att snabbt ge sig ut och lära känner nya människor som bor dit du flyttat. Oavsett vilken plats du flyttar till så präglas ditt liv alltid av de människor och det community du har omkring dig, och ska du bo på en plats länge så är ett socialt sammanhang oumbärligt.

Ditt bästa tips för hemflytten?
Om du bott utomlands en längre tid bör du vara beredd på att delar av Sverige kan kännas främmande på liknande sätt som andra länder kan kännas när du flyttar utomlands. Så var beredd på en tid där du kan behöva återbekanta dig med både kultur och gamla vänner.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världen?
För att Sverige är ett litet land och internationellt utbyte är absolut nödvändigt för Sveriges fortsatta utveckling. Ett djupt och rikt internationellt utbyte kräver bland annat att svenskar dels kan resa ut och bo utomlands, men även att de kan flytta hem –  inklusive med familjer som de kanske bildat medan de var utomlands. Tyvärr är dessa processer ofta onödigt komplicerade – det har jag själv fått erfara. Utlandssvenskar verkar lätt glömmas bort i politiska processer, och utan Svenskar i Världens arbete kan vi inte räkna med att utlandssvenskars intressen hörsammas. Svenskar i Världens arbete har haft en direkt och positiv påverkan på min familjs liv, och nu vill jag stötta organisationen i dess fortsatta arbete att underlätta för andra utlandssvenskar.

Kuriosa om dig själv:
Jag är en riktig bokslukare, och om jag kunde skulle jag gärna ha ett bibliotek som lägenhet.