Statusen för skatteavtal med Portugal och Grekland?

Det är många som hör av sig till oss och undrar när Sverige kommer att ha skatteavtal på plats med Portugal respektive Grekland. När vi lyfte frågan med riksdagspartiernas toppnamn inför EU-valet var alla kandidater positiva till att Sverige ska ha skatteavtal med samtliga EU-länder. Skatteutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) svarar här på frågan.  

Varför har Sverige inte längre skatteavtal med Portugal och Grekland, kan man fråga sig. Vi börjar med Portugal. Landet införde 2009 ett system kallat ”NHR” (Non-Habitual Resident), som gjorde det möjligt för vissa utländska pensionärer att ta ut pension utan att betala inkomstskatt under en period av tio år. Sverige ansåg att detta skapade en orättvis situation där individer med höga pensioner kunde undgå beskattning både i Sverige och Portugal. Förhandlingar mellan länderna om att justera avtalet drog ut på tiden, vilket ledde till att Sverige valde att ensidigt säga upp skatteavtalet 2020. 

Och Grekland? Sverige har inte längre ett skatteavtal med Grekland på grund av en liknande situation som den med Portugal. Grekland införde ett skattesystem som gjorde det möjligt för utländska pensionärer att betala en mycket låg skatt på sina pensioner om de bosatte sig i landet. Dessa regler innebar att Grekland beskattade svenska pensioner med endast 7 procent, vilket var betydligt lägre än den svenska skatten. 

Trots försök att förhandla fram en lösning som skulle förhindra dubbel icke-beskattning, valde Sverige att säga upp sitt skatteavtal med Grekland 2021. Sverige ansåg att Greklands låga beskattning på pensioner skapade en orättvis situation där svenska pensionärer kunde dra nytta av skatteavtalets kryphål och därmed undvika att betala den skatt som den svenska regeringen ansåg var rimlig.  

Avtalet upphörde att gälla från och med beskattningsåret 2022, vilket innebär att Sverige nu beskattar pensioner från Sverige även om mottagaren bor i Grekland.  

Skatteutskottet svarar 

Vi har nu hört av oss till skatteutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) med frågan: Hur ser statusen ut för skatteavtal mellan Sverige och Grekland respektive Portugal? Så här svarar han: 

– Jo, det stämmer att skatteavtalen ligger på skatteutskottets bord. För närvarande är vi inne i budgettider men jag lovar att återkomma med besked i närtid. Vad jag redan nu kan säga är att avtalen är uppmärksammade och bland annat debatterade i riksdagen med finansministern.  

Interpellationsdebatt om skatteavtal med Portugal 

Den 5 september var det interpellationsdebatt i kammaren mellan riksdagsledamot Fredrik Olovsson (S) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Debatten handlade om ett nytt skatteavtal med Portugal. 

– Regeringen är öppen för att förhandla ett nytt avtal med Portugal, men förutsättningarna för ett nytt avtal måste ju vara de rätta, sa då finansminister Elisabeth Svantesson. 

Hon påpekade att det behövs tydligare besked från Portugal, och att de i nuläget inte ser att Portugal är villig att acceptera ett avtal enligt dessa principer. 

– Det räcker inte med att Portugal har avskaffat de särskilt gynnsamma skattereglerna som innebär att pensioner som har upparbetats i Sverige kunde bli helt skattefria efter en flytt till Portugal.  

Socialdemokraternas riksdagsledamot Fredrik Olovsson som även tidigare har skickat en interpellation i ämnet svarade Svantesson: 

– Skatteavtal finns till och har som syfte att undvika, minska eller lindra effekterna av internationell dubbelbeskattning och förhindra internationell skatteflykt. Sverige är kända för att ha ett omfattande och konkurrenskraftigt nät av skatteavtal, något som underlättar både för människor och för företag. 

Det var en enig riksdag som sa upp skatteavtalet med Portugal, baserat på de skatteregler som Portugal själva hade infört, och Olovsson konstaterar att Sverige nu har haft ett avtalslöst tillstånd i tre år. 

– Portugal har nu ändrat just dessa regler i sin revision vid årsskiftet och det borde därmed finnas goda möjligheter att komma överens, kommenterade han och ställde frågan om finansministern tagit någon kontakt med Portugal för förhandlingar. 

På detta svarar Elisabeth Svantesson: 

– Skatteavtal är väldigt viktigt för våra internationella samarbeten och det ska vi värna om så långt det bara är möjligt. Det har vi för att främja investeringar och undvika dubbelbeskattning. Det räcker inte med att Portugal har tagit bort de här gynnsamma skattereglerna, man måste också acceptera ett avtal som gör att vi kan beskatta pensioner från Sverige. 

För att underlätta en rörlighet för människor och affärer mellan svenska och portugisiska företag uppmanade Fredrik Olovsson: 

– Sätt fart på den här processen. 

Livefika med Skatteverket 

Den 6 november har vi en Livefika med experter från Skatteverket. Du som är medlem eller partner kan ställa dina frågor om skatter och folkbokföring direkt till experterna. Läs mer här för att anmäla dig.

Se interpellationsdebatten Ett nytt skatteavtal med Portugal i sin helhet.