UHR justerar omräkningstabeller
UHR föreslår nya omräkningstabeller och kommer med förslag kopplat till införandet av ämnesbetyg i svensk gymnasieutbildning, något som påverkar elever med betyg i Europaskolan och IB. Vi har nu skickat vårt remissyttrande till myndigheten.
Universitets- och högskolerådet (UHR) är den myndighet som bland annat ansvarar för att se över omräkningstabellerna för utländska betyg till svenska. UHR har nu tagit fram förslag på nya föreskrifter om grundläggande behörighet och urval, vilket inkluderar uppdaterade omräkningstabeller för utländska gymnasiebetyg och förändringar som uppstår för elever med betyg i Europaskolan och International Baccalaureate (IB) till följd av införandet av ämnesbetyg i svensk gymnasieutbildning.
För att säkerställa att utlandssvenskarnas perspektiv och behov tas i beaktning har Svenskar i Världen skrivit ett remissyttrande i frågan.
På ett generellt plan ställer vi oss positiva till att omräkningstabellerna regelbundet ses över så att utlandssvenska elever kan söka till svenska universitet och högskolor på lika villkor som studenter som har gått på en svensk gymnasieutbildning. När det kommer till de förändringar som görs för studenter som får betyg i IB fanns det ett antal aspekter i remissen som vi särskilt uppmärksammade:
- Risk för att IB-elever missgynnas i meritpoängsystemet: IB-elever riskerar att bli missgynnade eftersom de inte omfattas av den generella meritpoängskompensation som andra elever med utländska gymnasiebetyg kan få. Detta är särskilt problematiskt eftersom IB-elever kan hamna i en sämre jämförelsesituation och därmed få svårare att komma in på attraktiva utbildningar jämfört med elever från andra internationella utbildningar.
- Moderna språk och meritpoäng: Eftersom svenska och engelska är obligatoriska kurser för grundläggande behörighet till svenska högskolor och universitet, väljer svenska IB-elever normalt dessa ämnen. Detta begränsar deras möjligheter att få meritpoäng för moderna språk, särskilt enligt nuvarande förslag. IB-elever som har läst moderna språk på grundläggande nivå (som Pre-IB eller i andra system) får inte samma meritpoäng som svenska gymnasieelever, även om språket motsvarar CEFR-nivå A2.2/B1.1, som är likvärdig med grundnivån i svenska gymnasieskolan.
- Krav för godkänt betyg: Det behövs ett förtydligande kring vad UHR menar med ”godkänt betyg”. Är det IB:s gräns för godkänt som gäller eller är det UHR:s bedömning att det krävs IB-betyg 4 i ämnet? Om det senare gäller, betyder det att IB-elever har andra och högre krav på sig än gymnasieelever från svensk gymnasieskola där även det lägsta godkända betyget i ämnet räcker för meritpoäng.
Mot bakgrund av detta uppmanade vi UHR att genomföra en djupgående konsekvensanalys för de föreslagna omräkningstabellerna för IB.