Migrationsverket redovisar uppdrag för snabbspår
Migrationsverket har getts ett tydligt uppdrag att prioritera anhöriga till svenska medborgare vid anknytningsärenden, det var tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergards (M) julklapp till alla utlandssvenskar i december 2023. I början av året meddelade Migrationsverket att handläggningstiden skulle kortas. Nu i höst lämnade myndigheten in sin slutrapport för uppdraget till Justitiedepartementet. Svenskar i Världen sammanfattar rapporten.
I slutet av januari tog Svenskar i Världen kontakt med Håkan Jonsson, processledare på avdelningen för digitalisering och utveckling på Migrationsverket för att följa upp de kortare handläggningstiderna och den särskilda kön för utlandssvenskar vid anknytningsärenden som Migrationsverket fått i uppdrag att genomföra. Håkan Jonsson meddelade då att handläggningstiden i dessa ärenden skulle kortas med cirka sex månader. Uppdraget med en spårindelning för anknytningsärenden hade då ännu inte fördelats internt på myndigheten och därför inte påbörjats. Den 9 september slutredovisade Migrationsverket uppdraget för Justitiedepartementet i rapporten Spårindelning anknytningsärenden.
Förslag på tre spår
Migrationsverket skriver i rapporten att de sedan februari 2024 prioriterat etablerade anknytningar, där anknytningspersonen är svensk medborgare och sökande viseringsfri. Det innebär att handläggningstiderna för utlandssvenskar med familj som vill flytta till Sverige kortas avsevärt (med cirka 180 dagar).
Gällande spårindelningen skriver Migrationsverket att tre spår föreslås baserat på ärendets komplexitet:
- Spår 1: Ärenden som är klara för beslut eller kräver mindre kompletteringar. Målet är att slutföra inom tre månader. Cirka 20 procent av ärendena 2025 förväntas hanteras här.
- Spår 2: Prioriterade ärenden och ärenden med bifallspresumtion som kräver utredning på utlandsmyndighet. Handläggningstiden ska vara tre till sex månader. Cirka 30 procent av ärendena 2025 förväntas hanteras här.
- Spår 3: Komplexa ärenden som kräver omfattande utredning och möjligen besök på utlandsmyndighet. Målet är att avsluta inom nio månader. Cirka 50 procent av ärendena 2025 förväntas hanteras här.
Resurser krävs och inga beslut är fattade
Migrationsverket skriver att förslaget innebär betydande förändringar och resurssatsningar så som IT-utveckling, tydlig kommunikation till sökande om processen och att speciella team måste skapas inom regionerna för snabb hantering av Spår 1.
Enligt rapporten blir konsekvenserna av spårindelningen ovan att handläggningstider i Spår 1 och 2 kortas men förlängs för dem i Spår 3. De största vinsterna är kortare handläggningstider för enklare ärenden.
Migrationsverket har ännu inte fattat något beslut om att införa spårindelning i anknytningsärenden. Som framgår av rapporten skulle detta innebära relativt stora arbetsinsatser och leda till begränsade produktivitetsökningar. Migrationsverket arbetar dock vidare med att förkorta väntetiderna för svenska familjer som vill flytta hem (etablerade förhållande, svensk anknytningsperson och sökande är viseringsfri). Dessa ärenden är prioriterade och Migrationsverket kommer att se över möjligheten att kunna handlägga uppenbara ärenden utan besök på en utlandsmyndighet.
Mer analys och utveckling krävs enligt Migrationsverket för att fullt implementera förändringarna.
Läs rapporten i sin helhet här.