Förparlamentets tredje vecka: Utlandssvenskarnas rättigheter i fokus

Förparlamenten fortsätter och under den tredje veckan har tre högaktuella frågor som rör utlandssvenskarnas rättigheter stått i centrum. Diskussionerna har handlat om sänkt SINK-skatt, krav kopplade till svenskt medborgarskap och att undanröja resebegränsningar för barn med dubbelt medborgarskap.

Med hjälp av experterna Tove Sjövall, advokat, och Aino Askegård Andrésen, Grant Thornton, fördes konstruktiva diskussioner med fokus på att skildra utlandssvenskarnas centrala utmaningar och att identifiera möjliga lösningsförslag. Deltagarna uttryckte sina synpunkter och förslag på förbättringsåtgärder, samtidigt som experterna besvarade frågor och förklarade viktiga aspekter av regelverk och lagar.

De synpunkter och idéer som framkommer under förparlamenten ligger till grund för de förslag på åtgärder som kommer att diskuteras med politiker på Utlandssvenskarnas parlament den 18 juni, men också i Svenskar i Världens fortsatta påverkansarbete. 

Sänkt SINK

SINK, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, är en schablonskatt på 25 procent som gäller för personer med begränsad skattskyldighet i Sverige. Den som bor utomlands och har inkomst från Sverige, såsom pension eller lön, kan ansöka om att beskattas enligt SINK istället för enligt inkomstskattelagen. Även om SINK kan vara administrativt enklare tillåts inga avdrag eller skattereduktioner, vilket i vissa fall leder till en högre skattebörda.

Under veckan lyftes argument för att åter sänka SINK till 20 procent, en nivå som gällde fram till 2018. Detta eftersom utlandssvenskar som betalar skatt i Sverige inte har tillgång till samma socialförsäkringsförmåner som bosatta i Sverige har, trots att de bidrar ekonomiskt. Därtill föreslogs särskilda lättnader för svenska medborgare bosatta utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien, eftersom de inte har samma rätt till subventionerad vård i Sverige. Syftet med förslagen är att göra beskattningen mer rättvis och anpassad till utlandssvenskars situation.

Krav kopplade till svenskt medborgarskap

En statlig utredning föreslår skärpta krav kopplat till svenskt medborgarskap. Samtidigt riskerar svenska barn födda utomlands att förlora sitt medborgarskap vid 22 års ålder om de inte aktivt ansöker om att behålla det i tid. Under förparlamentet lyftes flera förslag för att förenkla processen.

Bland annat föreslogs att särskild hänsyn till återvändande svenskar och deras familjer bör tas vid utformningen av hemvist- och försörjningskrav, administrativa hinder för att styrka sitt svenska medborgarskap bör undanröjas, samt att slopa ansökningskraven för att få behålla ett svenskt medborgarskap förvärvat vid födseln. Detta för att säkerställa att alla svenska medborgare har samma rättigheter och möjligheter, oavsett om de är bosatta i Sverige eller utomlands.

Resebegränsningar för barn med dubbelt medborgarskap

En aktuell fråga som berör många familjer är de resebegränsningar som kan drabba barn med dubbelt medborgarskap. Under veckan diskuterades åtgärder för att undanröja dessa hinder och förenkla resandet för berörda familjer. Barn som har medborgarskap i både Sverige och ett annat land riskerar att fastna i juridiska gråzoner, vilket kan göra det svårare för dem att resa fritt mellan sina hemländer.

Förslag om att utforma en motsvarighet till USA:s ”Proforma Visa” hade särskilt underlättat för familjer med kopplingar till länder som Kina, där dubbelt medborgarskap inte accepteras och där reglerna för resande kan vara mer komplicerade än för andra medborgarskap.

Nästa veckas förparlament

Inför personnummer till svenska barn födda utomlands – Många föräldrar efterfrågar en lösning som gör det möjligt för svenska barn födda utomlands att få ett svenskt personnummer. Detta skulle underlätta kontakten med svenska myndigheter och förenkla hanteringen av administrativa ärenden.

Få tillbaka garantipensionen – Frågan om garantipensionen är viktig för många av de äldre svenskar som i dag är bosatta utomlands. Under nästa vecka kommer diskussionerna att fokusera på återinförandet av garantipensionen och att berörda utlandssvenskar ska få ta del av det ekonomiska stöd de tidigare varit beviljade.

Förparlamenten fortsätter lyfta viktiga sakfrågor fram till den 10 april 2025. Du hittar mer information här