Så ska passkaoset i Storbritannien lösas 

Kan det nya bokningssystemet, mer resurser från UD, samt råd och rekommendationer för att dra ner på de alltför många ofullständiga ansökningarna lösa problemet med långa passtider i London? Vi har pratat med förstesekreteraren och tillika ansvarig för det konsulära arbetet på Sveriges ambassad i London, Linus Fahlstedt, som bemöter kritiken och ger tips på vad du kan göra för att snabbare få nytt pass. 

Det svenska passet engagerar, minst sagt. Det bekräftas i Svenskar i Världens undersökning från i höstas, i vilken över 2 200 utlandssvenskar deltog, då det framkom att 7 av 10 har upplevt svårigheter i samband med ansökan om pass utomlands. Passfrågan väckte också stort engagemang under vårens 26 olika förparlament, varav två av dem handlade om just passfrågan.  

Den passmyndighet som sticker ut i sammanhanget är Sveriges ambassad i London. Ett stort antal svenskar bosatta i London har på olika sätt framfört sitt missnöje mot ambassaden, och för ganska exakt ett år sedan, i slutet av april 2024, riktade dessutom Justitieombudsmannen kritik mot ambassaden för bristande service och tillgänglighet i fråga om bokningsbara tider för ansökan om nytt pass.  

Vi har tagit till oss av JO-kritiken och har sedan dess sjösatt flera initiativ.

Ungefär ett år senare – den 10 april – hade Svenskar i Världen ett möte med Linus Fahlstedt som är förstesekreterare och ansvarig för det konsulära arbetet på Sveriges ambassad i London, för att höra hur arbetet går och vilka initiativ som har tagits för att hitta en lösning på passkaoset. 

– Vi har tagit till oss av JO-kritiken och har sedan dess sjösatt flera initiativ, säger Linus Fahlstedt.  

Logga in för att läsa hela artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här