Att saker inte fungerar som hemma är en del av charmen i Uganda

Text: Ellika Nyqvist Livchitz
Foto: PRIVAT

 

En av Svenskar i Världens främsta resurser är våra över 130 ombud i världens alla hörn. De representerar oss lokalt och är vårt ansikte utåt i sina hemländer. Ombuden har specialistkunskaper i frågor som rör utlandssvenskar i just deras länder. Erik Frisk är ombud i Uganda och har lång erfarenhet av att bo och arbeta utomlands.

1. Vad är det viktigaste du har gjort som ombud för Svenskar i Världen under det senaste året?

Tyvärr verkar det vara förhållandevis få svenskar som reser till Uganda privat eller i tjänsten. Därmed får jag inte så många förfrågningar som ombud här. Ibland trillar de dock in och jag försöker hjälpa till så mycket jag kan. Jag berättar hur saker och ting är och fungerar på plats och vart man kan vända sig i olika frågor och få mer information.

2. Vad vill du göra det närmaste året i din roll som ombud?

Jag hoppas kunna fortsätta ge bra svar till de som hör av sig med frågor, högt som lågt. Att marknadsföra Svenskar i Världen bland de svenskar jag träffar här är också en självklarhet. Hoppas att jag får fler frågor och funderingar från läsarna om Uganda!

3. Vilka är de största fördelarna med att bo i Uganda?

Den största fördelen, som jag tror att alla svenskar uppskattar, är vädret. Det är precis lagom varmt varje dag hela året. Inte för varmt, inte för kallt, inte för hög luftfuktighet eller regnigt. Som en perfekt svensk sommardag varje dag helt enkelt.

Man kan också vara förhållandevis anonym eftersom folk inte anser att det är särskilt spännande med utlänningar. Man blir sällan påhoppad, vilket kan vara ganska besvärligt med att vara utmärkande i andra länder.

4. Vilka är de vanligaste frågorna du får i egenskap av ombud för Svenskar i Världen?

Framförallt frågor om safaris, vart man ska åka och med vem och vilka parker som är bäst. Säkerheten, som är alldeles utmärkt för övrigt, är även den en vanlig fråga som väcker oro hos många.

5. Dina viktigaste tips till svenskar som ska flytta till Uganda?

Uganda erbjuder en enkel tillvaro. Även om trafiken ibland kan vara besvärlig och servicen inte är vad man är van vid, har man inget att frukta eller bekymra sig för så länge man har en nypa bonn-vett.

6. Vad är största fördelen med att vara svensk i Uganda?

Sverige och Uganda har en speciell relation och många ugandier som jag träffar har någon koppling till Sverige. Det är inte ovanligt att stöta på folk i butiker eller på fester som talar eller förstår svenska tack vare att de har tillbringat tid i Sverige. Många ugandier bodde i Sverige under oroligheterna på 80-talet. The First Lady, Janet Museveni, bodde i Sverige med sina barn.

7. Vad känner ugandier generellt till mest om Sverige?

Gemene man känner tyvärr inte till så mycket om Sverige annat än Zlatan, tror jag.

8. Varför flyttade du till Uganda?

Min fru fick jobb som SARC (Special Assistant to the Resident Coordinator) på UN Resident Coordinators office 2013 så vi har bott här i lite över 4 år snart. Vi arbetar nu båda inom FN.

9. Vad saknar du mest från Sverige?

Jag saknar bra vägar. Jag saknar även tryggheten med att saker och ting fungerar som man förväntar sig att de ska, oavsett om man ska köpa en läsk eller ha med en myndighet att göra. I Sverige finns det uppstyrda klara regler som gäller för alla och man vet hur saker och ting fungerar och eventuellt utfall. Detta kan jag sakna ibland. Å andra sidan är bristen på detta en del av charmen med att vara någon annanstans.