SveaBritt skapar sociala sammanhang
SveaBritt grundades 1981 av en grupp svenska kvinnor som arbetade i Storbritannien. Idén var att skapa ett forum för professionella svenska kvinnor i Storbritannien med träffar i London. Forumet skulle fungera både som ett socialt- och ett yrkesnätverk. Namnet SveaBritt kändes som ett passande namn. Här berättar SveaBritts ordförande, Ulla Gustafsson om ett något annorlunda år.
I början av 1980-talet var många klubbar i Storbritannien endast öppna för män, samtidigt som kvinnor inte medverkade i arbetslivet i samma utsträckning som idag. Tanken var att SveaBritts medlemskap skulle ge kvinnor möjligheten att lära känna varandra för att på så sätt underlätta ett aktivt engagemang och att samtidigt bidra med ett positivt stöd till alla medlemmar.
”Det ger oss möjligheten att odla kontakter inom olika yrkesgrupper och skapa en bas med kunniga kvinnor och potentiella mentorer.”
Vi är nu en dynamisk organisation på cirka 70 medlemmar där flera yrkesgrupper finns representerade. Vi har medlemmar inom finans, konst, design och litteratur, flera olika butiksrörelser, sjuk- och hälsovård samt utbildning. Det ger oss möjligheten att odla kontakter inom olika yrkesgrupper och skapa en bas med kunniga kvinnor och potentiella mentorer.
Vi samlas normalt på olika ställen i London men brukar hålla våra årsmöten i Svenska Kyrkan. Vi träffas för att byta erfarenheter, knyta kontakter och generellt stödja varandra. Det känns viktigt att hålla anknytningen till Sverige vid liv trots att många har bott längre utomlands än de har vistats i Sverige. Under 2020 har vi som många andra organisationer flyttat våra aktiviteter till en digital mötesplats. Vi träffas vanligtvis varje månad under hösten och våren men har i år utökat vårt program för att inkludera Zoom-träffar även under sommarmånaderna då många inte kunde resa bort som vanligt.
SveaBritt är primärt ett nätverk för våra medlemmar men vi samarbetar även med andra organisationer och söker gärna kontakter utanför våra gränser. Förutom SVIV så är vi medlemmar i Svenska Handelskammaren och Co-Scan. Vi har också starka band med Svenska Kyrkan och SWEA (Swedish Women’s Educational Association). Dessa samarbeten ger oss möjligheten att vidareutveckla vår verksamhet.
Vårt program består av en blandning av träffar med teman inom exempelvis bildning, inspiration, socialt umgänge/stöd samt möjligheter till nätverkande. Exempel på möten som ägt rum pre corona inkluderar ett exklusivt event på Victoria & Albert Museum med Antonia Boström, Director of Collections på museet. Antonia och tre andra svenska kollegor berättade om sitt arbete på museet, en fantastiskt inspirerande kväll. Inslag med svenska författare har också varit på programmet. Våra egna medlemmar, författarna Eivor Martinus och Ingemo Bonnier har talat om sina senaste alster, och vi har haft besök av den svenska journalisten, författaren och ‘Ted talk’-talaren Sophie Dow. Under kvällen på The Hive vid London Bridge fick vi höra Sophie berätta om hennes bok ‘När livet inte följer manus’ som handlar om hennes liv tillsammans med dottern Annie.
Höjdpunkten på vårt år är alltid Vårmiddagen som hålls i början av mars för att fira internationella kvinnodagen. Vi hann lyckligtvis precis genomföra Vårmiddagen innan ’lockdown’ inträffade och middagen hölls på Radisson Blu i Mayfair där vi avnjöt en utsökt trerättersmiddag. I år hade vi besök av två talare under middagen: fd tennisesset Ingrid Bentzer och förra årets vinnare av “Hela Sverige bakar” Linda Hansson. Under åren gör vi också enstaka utflykter, bland annat har vi varit på ett pilates- och yogaläger i Surrey och en konstvandring i Chipping Campden. Dessa utflykter skapar en god sammanhållning och erbjuder varierande aktiviteter.
Covid19 har vi som sagt medfört att vi flyttat vår verksamhet till vår digitala mötesplats där vi har varvat bidrag från de egna medlemmarna med inbjudna talare. En av våra medlemmar, Anna-Karin Aksberg som är näringsterapeut gav en serie föreläsningar under sommaren med temat hur vi bäst kan optimera vår hälsa. Medlemmen Helen Rennie-Smith förklarade hur LinkedIn fungerar och hur vi gör för att lättast orientera oss på och använda oss av detta sociala nätverk. Dessa möten bidrar också till att upprätthålla gemenskapen som är viktigt för SveaBritt. Det informella småpratet som tar plats när vi träffas har varit svårt att få till under det här året. Externt inbjudna talare under hösten har varit Bronte Aurell, ScandiKitchen, som fokuserade på ämnet entreprenörer och Katrine Marçal, svensk journalist och författare som är aktuell med boken ”Att uppfinna världen”.
Vi ser fram emot att fira 40-årsjubileum nästa år, och trots att planerna på en extra festlig vårmiddag nu ser ut att grusas så hoppas vi på en tjusig utomhusfest i juni istället.
Ulla Gustafsson
Ordförande, SveaBritt