Ansökan om pass vid dubbelt medborgarskap – vad krävs?

Många utlandssvenskar har medborgarskap i ett annat land utöver Sverige. Vid ansökan om nytt svenskt pass krävs att man kan visa upp intyg på det andra medborgarskapet. Ett pass från det andra landet räcker dock inte enkom som intyg. Varför är det så? Passmyndigheten reder ut.  

Besök i Sverige är ett ypperligt tillfälle att som utlandssvensk passa på att ansöka om nytt svenskt pass, något två av våra medlemmar hade för avsikt att göra på sin Sverigesemester i somras. Som dubbla medborgare i Sverige och USA krävde polisen att få se deras Certificate of Naturalization i original – trots att detta visats upp vid parets tre tidigare passförnyelser. Skannade kopior accepterades inte. Inte heller räckte de amerikanska passen som intyg.  

Lagen om dubbelt medborgarskap från 2001 avgörande

Varför blev det så här? Varför måste man visa upp samma intyg i original varje gång det är dags att ansöka om nytt pass? Registreras det inte i något system? Och varför räckte inte de amerikanska passen som bevis på medborgarskap? Vi frågade Passmyndigheten som hänvisade till lagen om dubbelt medborgarskap från 2001.  

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Foto: Canva.