Varför krävs visering från vissa länder men inte andra?

Varför behöver medborgare från vissa länder visum för att komma in i Sverige, medan andra slipper? Och påverkas viseringskravet om personen är gift eller sambo med en svensk medborgare? Ja, det är frågor som vi reder ut här med hjälp av justitiedepartementet.

En visering utfärdas för tillfälliga besök i ett land och är något som man måste ansöka om, och få beslut på, innan inresan. Syftet med besöket kan vara att besöka släkt eller vänner, ett turistbesök, ett affärsbesök, att delta i en konferens eller bara genomresa. Viseringen kan uppgå till max 90 dagar inom en 180 dagars period.

Genom att kräva visering har länder möjlighet att bättre kontrollera och hantera olika aspekter av internationellt resande och invandring, vilket bidrar till att skydda nationella intressen och säkerhet.

Syftet med Sveriges och Schengenländernas viseringspolitik är, att inom ramen för en reglerad invandring, ha ett så fritt och säkert besöksutbyte som möjligt länderna emellan. Medborgare i vissa länder utanför Schengenområdet måste dock ha en visering för inresa.

Justitiedepartementets Maria Lyth, departementssekreterare, förtydligar:

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Foto: Canva