Halvvägs genom mandatperioden: Vad händer med SINK?
I budgetpropositionen stod inget att läsa om sänkt SINK, ett vallöfte som flera partier gav utlandssvenskarna för två år sedan. Vi har kontaktat de ekonomisk-politiska talespersonerna för partierna för att få svar på vad som händer i frågan.
Den som är bosatt utomlands och arbetar i Sverige kortare tid än sex månader eller får pension från Sverige kan ansöka om SINK som står för särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.
SINK trädde i kraft 1992. Dessförinnan gällde GD-beskattning, vilket är en kommunalskatt för det så kallade Gemensamma Distriktet för personer som saknade svensk hemortskommun. Skattesatsen för SINK har legat på 25 procent fram till 2014, då den sänktes till 20 procent – ett glädjebesked för många utlandssvenskar då de har begränsade möjligheter att ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. Sedan 2018 är den tillbaka på 25 procent.
Inför valet 2022 ville Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna se en sänkning av SINK – idag utgör de regeringsunderlag. Även samarbetspartiet Sverigedemokraterna och Centerpartiet ställde sig positiva till en sänkning. Trots det lyste vallöftet med sin frånvaro i årets budgetproposition. För tydlighetens skull understryker vi att innehållet i budgetpropositionen ligger utanför Centerpartiets mandat då de varken tillhör regeringen eller är ett samarbetsparti.
Så här halvvägs in i mandatperioden vill utlandssvenskarna veta: Hur går det med vallöftet om sänkt SINK? Vi har påmint Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet om deras vallöften som du kan läsa om här och ställt frågan till de ekonomisk-politiska talespersonerna i respektive parti om hur det går.
Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här.