Politiker lyfter utlandssvenskarnas behov

Svensk e-legitimation, skatteavtal med Portugal, förenkling av utlandsröstning och tillvaratagande av utlandssvenskarnas erfarenheter – riksdagspolitikerna har i höst motionerat och interpellerat i flera frågor som berör utlandssvenskarna.

Svenskar i Världen är utlandssvenskarnas röst i Sverige, och tillika politiskt oberoende. Det innebär att vi lyfter utlandssvenskarnas behov och perspektiv med samtliga riksdagspartier.

Den allmänna motionstiden för 2024 avslutades fredagen den 4 oktober och bland de inkomna motionerna lyftes ett antal frågor och förslag som berör utlandssvenskarna. Här har vi sammanställt de motioner och interpellationer som berör utlandssvenskarnas intressen.

En statlig e-legitimation

I ett alltmer digitaliserat samhälle uppstår en omfattande problematik för de utlandssvenskar som inte har tillgång till en svensk e-legitimation. Eftersom åtkomsten till information och tjänster bland myndigheter, banker och företag allt oftare kräver digital inloggning är avsaknaden av en e-legitimation – tillgänglig för alla svenskar – avgörande, något som förespråkades i ett flertal av höstens motioner.

I motionen Digital e-legitimation (2024/25:813) beskriver Katarina Luhr (MP) med flera e-legitimation som en samhällskritisk infrastruktur som i dagsläget exkluderar de svenskar som saknar svenskt personnummer och bankkonto. Problematiken kring inkluderingsperspektivet bland samtida e-legitimationer och vikten av att tillgängliggöra en säker och tillförlitlig digital identifikationstjänst lyftes även fram av Niels Paarup-Petersen (C) med flera som en grundläggande uppgift vars ansvar bör falla på staten (2024/25:2952).

Vikten av att en statlig e-legitimation införs, att alternativa lösningar utvecklas för de som saknar BankID eller annan e-legitimation, samt att åtkomsten till viktiga funktioner såsom vård, myndigheter och pengar även i ett läge där digitala tjänster ligger nere säkerställs är yrkanden som lyfts fram i samtliga motioner rörande e-legitimationens avgörande funktion i det digitaliserade samhället.

Sjukvård och försäkringar för utlandssvenskar

Den långtgående och kostsamma problematiken i samband med sjukvårdsbesök för de utlandssvenskar bosatta i länder som inte omfattas av den svenska sjukvårdsförsäkringen lyfts fram av Sverigedemokraternas Markus Wiechel med flera ( Motion 2024/25:3092). Motionen yrkar för förbättrade sjukvårds- och försäkringsvillkor för svenskar som är bosatta utomlands och vikten av att utlandssvenskar ska ha tillgång till ett försäkringssystem som möjliggör adekvat vård både utomlands och vid behov av vård i Sverige.

Förnyelse av svenska körkort i utlandet

Sedan lagändringar i körkortslagen 2017 har utskrivna svenskar inte längre kunnat förnya sina svenska körkort utomlands, denna förändring var en konsekvens av EU:s körkortsdirektiv. Svenskar i Världen uppmärksammade utlandssvenskarnas problematik relaterat till detta i en resolution som delades med EU-nämnden, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Trafikutskottet och Transportstyrelsen i oktober 2023. I resolutionen presenteras följande lösningsförslag:

Svenskar i Världen anser att samtliga svenskar ska ha möjlighet att förnya sitt svenska körkort oavsett i vilket land de bor. De ska även ges möjlighet att förnya det svenska körkortet på plats i Sverige trots utskrivning ur folkbokföringen. Svenskar i Världen uppmanar därför Sverige att driva frågan i EU-kommissionen.

Det kostsamma och tidskrävande process som förnyelse av körkort kan innebära för svenskar bosatta utomlands uppmärksammas av Markus Wiechel (SD) med flera (Motion 2024/25:3093). I motionen presenteras anförande om att korrigera det befintliga regelverket i syfte att möjliggöra för förnyelse av svenska körkort även för de bosatta utomlands.

Medborgarskap och valdeltagande

Att bevara unga utlandssvenskars medborgarskap och öka valdeltagandet genom att underlätta för utlandssvenskar att rösta är ytterligare två frågor som berörs i höstens motioner.

Ann-Sofie Alm (M) föreslår åtgärder för att förenkla röstningsprocessen för utlandssvenskar och förbättra tillgången till information om röstning (Motion 2024/25:1978). Däribland lyfts Valmyndigheten fram som den myndighet som bör axla uppdraget att utveckla enklare regler och säkrare rutiner för att öka valdeltagandet bland utlandssvenskarna. Vidare lyfter Markus Wiechel (SD) med flera förslag gällande att introducera e-röstning som ett alternativ för utlandssvenskar, något som hade ökat fönstret för valdeltagande och dessutom eliminerat den tillgänglighetsproblematik som präglar det nuvarande status quo (Motion 2024/25:2997). Motionen yrkar dessutom för att regeringen ska verka för att utlandssvenskarna ska få en egen riksdagsvalkrets för att ytterligare inkludera de svenskar bosatta utomlands i den demokratiska processen.

I en sommarhälsning i juli 2024 meddelade dåvarande migrationsminister Maria Malmer Stenergard att utlandsfödda svenskar som riskerar att förlora sitt svenska medborgarskap nu ska bli kontaktade och informerade före 22-årsdagen tack vare ett regeringsbeslut som Svenskar i Världen drivit på. I motionen Värnande av barns svenska medborgarskap (2024/25:1013) argumenterar Kerstin Lundgren (C) för att individer födda som svenska medborgare måste begära att bli av med sitt medborgarskap för att förlora det. Även behovet av åtgärder för att förenkla processen för att återfå sitt svenska medborgarskap om detta gått förlorat understryks.

Den svenska diasporan

Svenskar som på ett extraordinärt sätt satt sig själva och Sverige på kartan är något som Svenskar i Världen har uppmärksammat i snart 40 år genom den årliga prisutdelningen av Årets Svensk i Världen. Utlandssvenskar världen över bidrar med värdefull kunskap och beskrivs som en bidragande faktor till välfungerande samarbeten, enligt Markus Wiechel (SD) med flera som uppmanar det offentliga Sverige att bli ”…bättre på att uppmärksamma framgångsrika svenskar och då inte minst utlandssvenskar – en ovärderlig resurs för vårt land” (Motion 2024/25:2997).

I motionen Samlad satsning för den svenska diasporan (2024/25:2992) av Markus Wiechel (SD) med flera uppmanas regeringen att ta fram en strategi på nationellt plan i syfte att samla den svenska diasporan, stötta de utlandssvenskar som väljer att återvända hem till Sverige och ta tillvara på de kompetenser och erfarenheter som de för med sig.

Skatteavtal med Portugal

Den 5 september var det interpellationsdebatt i kammaren mellan riksdagsledamot Fredrik Olovsson (S) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Debatten handlade om ett nytt skatteavtal med Portugal, något som efterfrågas av många utlandssvenskar sedan Sverige sade upp avtalet 2020. Läs mer om interpellationsdebatten här.

Text: Sanne Runhammar

Länkar till motioner och interpellationer som berör digitala e-tjänster:

Digital e-legitimation: Motion 2024/25:813 av Katarina Luhr (MP) m.fl.

Digitalisering för hela Sverige: Motion 2024/25:2952 av Niels Paarup-Petersen (C) m.fl.

En säker e-legitimation under statlig kontroll: Motion 2024/25:1270 av Adrian Magnusson (S) och Amalia Rud Stenlöf (S)

En gemensam nordisk e-legitimation: Motion 2024/25:250 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Tillgång till grundläggande betaltjänster: Interpellation 2024/25:45 av Ingela Nylund Watz (S)

Länk till motion gällande sjukvård och försäkringar för utlandssvenskar:
Sjukvård och försäkringar för utlandssvenskar: Motion 2024/25:3092 av Markus Wiechel (SD) m.fl.

Länk till motion gällande förnyelse av svenskt körkort i utlandet:

Förnyelse av svenska körkort i utlandet: Motion 2024/25:3093 av Markus Wiechel (SD) m.fl.

Länk till motioner gällande den svenska diasporan:

Svenskt kulturarv: Motion 2024/25:1417 av Runar Filper (SD) m.fl.

Den svenska diasporan: Motion 2024/25:2997 av Markus Wiechel (SD) m.fl.

Samlad satsning för den svenska diasporan: Motion 2024/25:2992 av Markus Wiechel (SD) m.fl.

Länk till Maria Malmer Stenergards sommarhälsning:

Utlandsfödda ska bli kontaktade och informerade inför 22-årsdagen för att kunna ta tillvara sina medborgerliga rättigheter

Läs Svenskar i Världens samtliga resolutioner här.