Statsvetare med stark kreativ ådra

”Man har något att lära av allt och alla”, det menar Sanne Runhammar som i höst gör sin praktik på Svenskar i Världen. Producera filmer till sociala medier eller plöja närmare tvåtusen motioner – inget är omöjligt för Sanne.  

Varje år tar Svenskar i Världen emot ambitiösa studenter som inom ramen för sin utbildning gör sin praktik hos oss. I höst är det Sanne Runhammars tur att stödja kansliet. Från de småländska skogarna via äventyr världen över och de senaste tre åren på Göteborgs universitet – här får du lära känna Sanne! 

Vad studerar du? 

Jag studerar på statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet, med en spetskompetens i internationella relationer. Höstterminens praktik är den sista pusselbiten i min utbildning innan jag tar ut min examen i januari 2025. 

Vad har du för intressen?  

Jag brinner för allt som involverar kreativitet, stora delar av mitt liv har därför kretsat kring musik och konst i stort. Något av det bästa jag vet är att lära mig nya saker, upptäcka nya platser och möta nya människor. Jag har som motto att man har något att lära av allt och alla, något som lett mig iväg på många äventyr både i Sverige och utomlands.  

Vad vill du göra när du är klar med utbildningen?  

Anledningen till att jag valde att studera just statsvetenskap var att jag såg det som en möjlighet att få hjälpa människor i stor skala och min förhoppning är att få göra just det. Efter min praktik är planen att skaffa mig lite mer arbetslivserfarenhet som statsvetare, men längre fram hade det varit kul att fördjupa sig i något intressant masterprogram! 

Vad hoppas du få ut av din praktik på Svenskar i Världen?  

Min förhoppning innan jag påbörjade min praktik var kort och gott att få möjligheten att applicera statsvetarprogrammets teoretiska kunskaper i praktiken, samtidigt som jag ville få en inblick i hur påverkansarbete och ideella organisationer bedrivs. Nu när jag varit praktikant här ett tag och blivit lite varm i kläderna känner jag att min praktiktermin här överträffar mina initiala förhoppningar; mina arbetsuppgifter är både roliga och lärorika – och jag ges verkligen chansen att bidra till organisationens verksamhet.  

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill studera eller av andra skäl bo utomlands?  

Våga vara nyfiken och öppensinnad! Det är väl egentligen ett tips som är applicerbart oavsett om man bor utomlands eller i Sverige men jag tror att man går miste om en stor del av en givande och lärorik upplevelse ifall man inte gör ett aktivt val att upptäcka och uppleva så mycket som bara möjligt. 

… och gå med i Svenskar i Världen förstås!