Utlandskyrkan – när hemlängtan blir stor eller du saknar en bit av din svenska identitet
Utlandskyrkan spelar en stor roll för många utlandssvenskar, inte minst när det drar ihop sig till en högtid. Allhelgona uppmärksammas därför av många utlandskyrkor runt om i världen. Svenska utlandskyrkan är partner till Svenskar i Världen.
Vem känner inte pirret av sommarlov till tonerna av Den blomstertid nu kommer? Eller minns barndomens jular till tonerna av Nu tändas tusen juleljus. Många av oss svenskar har vår identitet i den kristna traditionen, oavsett om vi vuxit upp med att gå i kyrkan eller fira högtider som allhelgona.
Flyttar man senare i livet utomlands kan man ibland känna en hemlängtan, kanske inte nödvändigtvis till en plats eller person utan mer som att något i ens identitet saknas. Ett möte med en annan svensk kan lindra den längtan vi känner, eller en möjlighet till svensk gemenskap. Med 26 församlingar, flera verksamhetsplatser och mobila präster finns Svenska kyrkan i utlandet. Här har man till uppdrag, precis som i Sverige, att fira gudstjänst, bedriva diakoni, mission och undervisning.
Gudstjänster och julbasarer är populära
Av de drygt 480 000 besök som Svenska kyrkans utlandsförsamlingar hade under 2023 var 22 procent, över 105 000, gudstjänstbesök. Julbasarerna lockar lika många besökare, med sin julstämning, glädje och gemenskap. Hundratals frivilliga hjälper till med allt från att packa upp varor till att sälja varmkorv eller sjunga julsånger och besökarna är många gånger inte endast svenska utan lokalbor som är nyfikna på Sverige och vår kultur. Julbasarerna är också en av de viktigaste inkomstkällorna till församlingarna, som idag mer än tidigare behöver stå för de största delarna av verksamhetens ekonomi.
En trygghet i krisen
När livet överraskar med olyckor eller sjukhusvistelser i främmande länder försöker utlandskyrkan att finnas till hands. Genom diakonal verksamhet och stöd kan vi finnas där för dig, oavsett om det är ett telefonsamtal, ett besök på sjukhuset eller en gudstjänst. Utlandskyrkans diakonala verksamhet är stor och såväl anställd personal samt ideella gör hembesök och sjukhusbesök. Ibland kan det räcka att prata med någon i telefon, andra gånger känns ett samtal i ett kyrkorum viktigare. Genom mobila präster och goda relationer till andra kyrkor firas svenska gudstjänster på många platser runt om i världen.
Tänd ett ljus i allhelgonatid
Som svensk boende i Sverige besöker vi ofta en kyrkogård under allhelgonahelgen, tänder ljus på en väns eller släktings grav eller kanske inne i ett kapell när novembermörkret sänker sig utanför fönstret. Bor man utomlands är allhelgona inte alltid lika stort, men hemlängtan – eller saknaden efter någon som inte längre finns hos oss – kan vara desto större.
Vi har frågat runt lite för att höra om och hur man eventuellt uppmärksammar allhelgona på något särskilt sätt. Häng med på en resa runt jorden!
– Vi har alltid extra musik kring allhelgona med ljuständning och bön för sörjande och avlidna. Men vår närhet till Sverige gör att många som drabbats av sorg under året tar sig hem till Sverige och till gravarna, berättar Per Anders Sandgren, kyrkoherde, Svenska kyrkan i Norge.
I Oslo eller Norge finns ingen svensk kyrkogård och seden med ljus på gravarna är inte så utbredd i landet under allhelgona. Istället hålls två fina musikevenemang i Oslo; redan på torsdagen en ”hoppfull höstkonsert” om tillit och löften i en ljusare värld, med nyskriven musik och uruppförande, som du kan läsa om här. Och på Alla helgons dag bjuds det även på en musikgudstjänst med ljuständning där Hägerstens kammarkör deltar för att framföra verket Howells requiem.
Vidare beger vi oss till Asien där prästparet Olof och Marie Olsson under ett par veckor befinner sig på Filippinerna och på söndagen i allhelgonahelgen, Alla själars dag, kommer att fira gudstjänst med ljuständning på det svenska residenset i Manila.
Bönewebb och Sverigegraven
I Australien finns församlingen i Melbourne. Härifrån kommer en hälsning från Gunnar Wenehult, assistent och pedagog:
– Då kyrkan alltid är öppet på lördagar så är den även öppen på Alla helgons dag. Kapellet finns då tillgängligt för att komma in och tända ljus och personal finns för samtal om så önskas.
Även i Melbourne har man i söndagens gudstjänst ett moment med ljuständning, något som är vanligt i många kyrkor, såväl i Sverige som utomlands.
Gunnar påminner också om Bönewebben, där man kan tända ett digitalt ljus på önskad kyrkogård i Sverige, eller önskad plats runt om i världen. Något som kan kännas extra viktigt för oss som inte har möjligheten att besöka gravplatser i Sverige.
Tillbaka i Europa får vi höra att man på Testaccio-kyrkogården i Rom kommer att fira en svensk allhelgonagudstjänst på den svenska delen av kyrkogården vid den så kallade ”Sverigegraven”.
Text: Svenska utlandskyrkan
Foto: Johannes Frandsen