Åter ett händelserikt år
Nytt initiativ från regeringen för ett effektivare arbetssätt som gynnar utlandssvenska familjer vid hemflytt, stor enkätundersökning om passen som låg till grund för en debattartikel i SvD, Årets Svensk i Världen tog OS-guld, intervjuer med toppkandidaterna till EU-valet och rekordmånga Livefikor. Sist, men inte minst; en julhälsning från utrikesministern. Vi sammanfattar året som gått.
Det drar ihop sig till bokslut. För utlandssvenskarnas räkning kan vi återigen bocka av ett år med stora framgångar i påverkansarbetet.
Regeringslöften som förbättrar vid hemflytt
Vi började året med att glädjas åt julklappen som dåvarande migrationsministern Maria Malmer Stenergard personligen ringde och berättade om i december i fjol, nämligen att regeringen hade gett Migrationsverket ett tydligt uppdrag att prioritera anhöriga till svenska medborgare vid anknytningsärenden.
Häromdagen träffade vi nuvarande migrationsminister Johan Forssell för att höra mer om regeringens nya initiativ till ytterligare förbättringar för utlandssvenska familjer som ska flytta hem. I korthet vill regeringen se ett nytt och effektivare arbetssätt och att myndigheten ska förbättra sin tillgänglighet och service för de sökande. Bra blir nu bättre!
Regeringslöfte om påminnelse före 22-årsdagen
I början av juli, återkom Maria Malmer Stenergard med ännu ett positivt besked: Utlandsfödda svenskar som riskerar att förlora sitt svenska medborgarskap ska nu bli kontaktade och informerade före 22-årsdagen. Helst skulle vi se att de svenska ungdomarna inte ens behövde ansöka om att behålla det svenska medborgarskapet, men som bekant byggdes inte Rom på en dag.
EU-valet vårens fokus
För att uppmärksamma EU-valet och belysa utlandssvenskarnas behov och perspektiv intervjuade vi samtliga riksdagspartiers toppkandidater och sammanställde partiernas åsikter i frågor som berör utlandssvenskarnas liv och vardag. Dessutom informerade vi om praktikaliteter som röstlängd, viktiga datum och olika röstningsförfaranden.
Passen engagerar
Det svenska passet är en återkommande anledning till att utlandssvenskar hör av sig till Svenskar i Världen. Merkostnader, krav på omfattande dokumentation och svårt att boka tid – 7 av 10 har upplevt utmaningar i samband med ansökan om pass på svenska utlandsmyndigheter visar en ny undersökning som Svenskar i Världen har gjort och i vilken över 2 200 utlandssvenskar har deltagit.
Svenska Dagbladet publicerade vår debattartikel ”Det måste bli enklare att få ett nytt pass” den 17 december som belyser den utbredda problematiken och föreslår konkreta förändringar.
Duplantis och Sjöström Årets Svensk i Världen
Årets Svensk i Världen 2024 blev Armand Duplantis och Sarah Sjöström för att genom idrottsliga prestationer i världsklass ha satt sig själva och Sverige på världskartan. Det är första gången två idrottsstjärnor får priset samtidigt. Vi överraskade dem några veckor före OS i Paris och fick en intervju med dem båda. Vi kan i efterhand konstatera att deras besked om att formen var god stämde mer än väl.
Hela världen uppmärksammade även Årets Svensk i Världen 2001, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, som i slutet av sommaren gick bort i sviterna av sin cancersjukdom.
Rekordmånga Livefikor
I våra Livefikor har vi bland annat belyst svenskastudier utomlands, gästats av Sveriges ambassadörer i USA, Spanien och Storbritannien, diskuterat bankrelaterade frågor med SEB, fått tips rörande karriärcoachning och psykologisk trygghet samt fått frågor besvarade av Grant Thornton, Familjens Jurist, Skatteverket och Försäkringskassan. Vi har även haft ett Livefika om att flytta till Spanien.
Remissyttrande med omedelbar effekt
Som remissinstans har vi under året skickat in sju remissyttranden, varav två var till Universitets- och högskolerådet, UHR. Myndigheten tog därefter initiativ till ett möte med oss om remissen som berörde International Baccalaureate (IB). Nu har myndigheten uppdaterat sina förslag på nya föreskrifter.
På daglig basis trillar det in frågor från utlandssvenskar. I de fall vi inte själva kan svaret tar vi hjälp av den expertis som vi har knutit till oss genom åren, varav många ger förmånliga medlemsrabatter. Det finns numera en gedigen kunskapsbank där du själv kan leta upp experternas svar.
Program för medföljande växer
För våra huvudpartners räkning erbjuder vi skräddarsydda program som stöttar deras svenska medföljande utomlands och internationella medföljande i Sverige. I stora drag handlar det om att erbjuda dem en möjlighet att utvidga sitt nätverk, skaffa sig nya meriter och få stöd att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden med stöd av rekryterare från Novare och MultiMind. Vill du ha mer information om programmet, eller få information om partnerskap mejlar du till cecilia@sviv.se.
Afterwork i Stockholm – och premiär i Göteborg
Våra kvartalsvisa afterwork i Stockholm är ett perfekt tillfälle att knyta nya kontakter och träffa gamla vänner. Du som vill få in en fot på arbetsmarknaden kan dessutom passa på att presentera dig för rekryterare som också finns på plats. I november hade vi premiär för motsvarande nätverksträff i Göteborg, något vi kommer att fortsätta med två gånger om året.
133 representanter i 50 länder
En riktigt fin medlemsförmån är att kunna få hjälp och stöd av någon av våra 133 representanter som bor i över 50 länder. De besitter värdefull erfarenhet och nätverk, och står redo att hjälpa medlemmar som vill flytta till landet eller är i behov av information. Utmärkelsen Årets Representant i Världen förärades Elisabet Zeller (Bern) och Ann Christine Håkansson (Marbella).
Välbesökt årsmöte
Svenskar i Världens årsmöte är ett lika säkert inslag i augusti som den svenska kräftpremiären. Lunch, årsmöte och mingel med dåvarande utrikesminister Tobias Billström stod på agendan.
Om krisen eller kriget kommer
Läget i världen har kraftigt försämrats på bara ett par år. Vi håller som bäst på att planera en Livefika med ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och en med utrikesminister Maria Malmer Stenergard för att få svar på vad utlandssvenskarna kan förvänta sig för hjälp och stöd om det utbryter ett krig i Europa.
Utlandssvenskarnas parlament står på tur
Nästa år är det dags för Utlandssvenskarnas parlament i juni där upptakten blir ett stort antal digitala förparlament under våren. Vi hoppas i vanlig ordning att vi får möjlighet att gästas av politiker, ministrar och allehanda experter för att diskutera lösningsförslag på utlandssvenskarnas utmaningar.
The more the merrier
Avslutningsvis kan vi konstatera att få saker är så inspirerande och roligt som när vi blir fler medlemmar. Ju fler vi blir, desto starkare blir utlandssvenskarnas röst i Sverige. Oavsett om du är ny medlem eller varit en del av Svenskar i Världen i flera år är vi innerligt glada över att du är med oss! Och har du ännu inte tagit steget är du varmt välkommen att göra det.
Julhälsning från utrikesministern
Sist, men inte minst kommer här en julhälsning till alla utlandssvenskar från utrikesminister Maria Malmer Stenergard.
Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!