Det måste bli enklare att få ett nytt pass
Svenska Dagbladet publicerar idag Svenskar i Världens debattartikel om de hinder som många utlandssvenskar möter när de ansöker om nytt pass utomlands. Erfarenheter från över 2 200 utlandssvenskar ligger till grund för förbättringsförslagen.
Det svenska passet är en återkommande anledning till att utlandssvenskar hör av sig till Svenskar i Världen. Merkostnader, krav på omfattande dokumentation och svårt att boka tid – 7 av 10 har upplevt utmaningar i samband med ansökan om pass på svenska utlandsmyndigheter visar en ny undersökning som Svenskar i Världen har gjort och i vilken över 2 200 utlandssvenskar har deltagit.
Mot bakgrund av undersökningen har Svenskar i Världen skrivit en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet den 17 december som belyser den utbredda problematiken och föreslår konkreta förändringar.
Det måste bli enklare att få ett nytt pass
Det svenska passet är en förutsättning för att utöva den grundläggande rättigheten att lämna och återvända till sitt land, men också ofta ett krav på identitetshandling om den svenska medborgaren bor utomlands. Att ansöka om nytt pass borde därför vara en enkel, smidig och givetvis säker process. Men enligt en ny undersökning från Svenskar i Världen har 7 av 10 upplevt svårigheter vid ansökan om pass på en svensk utlandsmyndighet.
Givet den globaliserade värld vi lever i bidrar möjligheten att studera, arbeta och resa utomlands till personlig frihet och utveckling, samtidigt som utlandserfarenheten utgör en resurs för Sverige.
Närmare 700 000 svenskar beräknas bo utomlands. För många av dem är det svenska passet ett måste för att korsa landsgränser, men också en nödvändig identitetshandling i kontakt med bland annat myndigheter och banker i landet de bor i.
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (artikel 13) säger att alla har rätt att lämna vilket land som helst, inklusive sitt eget, och att återvända till sitt land. Ett pass är ofta ett måste för att utöva denna rätt. I artikel 15 framgår vidare att varje individ har rätt till ett medborgarskap och där utgör passet en absolut manifestation av medborgarskapet.
Det svenska passets giltighetstid, ihop med processen och kostnaderna för passförnyelse utomlands utgör i dag stora utmaningar. En ny undersökning från Svenskar i Världen, i vilken över 2 000 utlandssvenskar deltog, visar att 7 av 10 har upplevt svårigheter i samband med ansökan om pass utomlands.
Det svenska passets giltighetstid halverades 2005 från tio till fem år. I praktiken kortare än så då många länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter inresa eller planerad utresa.
Svårigheterna för svenska medborgare som behöver ansöka om sitt pass utomlands börjar redan vid bokningen. Bristen på bokningsbara tider är ett genomgående problem; för få tider som tar slut i samma stund de läggs ut. Särskilt prekär är situationen på Sveriges ambassad i London. I undersökningen framgår att respondenter har försökt boka tid i över ett år utan framgång och till slut tvingats resa hem till Sverige för att kunna ansöka om nytt pass. Situationen på den svenska ambassaden i London har föranlett kritik från JO, men den är inte unik visar undersökningen. Svårigheterna med att både boka och hitta en tid inom överskådlig framtid återfinns på många ambassader runt om i världen.
Att ansöka om pass vid en svensk utlandsmyndighet är betydligt mer kostsamt än om det görs i Sverige: ungefär 1600 kronor jämfört med 500 kronor, vilket innebär en prisskillnad på nästan 220 procent. För svenska medborgare bosatta i länder med stora geografiska avstånd eller där det saknas svenska utlandsmyndigheter tillkommer logistikutmaningar och därtill extra kostnader. Inte sällan behöver man ta ledigt från jobb och skola för att resa till ambassaden eller generalkonsulatet. Processen behöver dessutom upprepas eftersom personlig inställelse är ett krav även vid uthämtande av passet. Kravet på att personligen ansöka och hämta ut passet blir extra utmanande för personer som på grund av sjukdom och ålder har svårt att förflytta sig längre sträckor, men likväl behöver ett giltigt pass.
Utöver den begränsade tillgången till tider i bokningssystemet och höga kostnader behöver den utlandsboende svenska medborgaren vid varje passansökan fylla i en blankett för att styrka sitt svenska medborgarskap. Undersökningen visar att svenskar bosatta utomlands starkt upplever att deras svenska identitet ifrågasätts. Därtill skapar det frustration att informationen om familjeband som redan finns registrerad hos svenska myndigheter behöver lämnas upprepade gånger.
Hur löser då våra nordiska grannar sin passhantering för sina medborgare bosatta utomlands?
Det finska passet har även det en giltighetstid på fem år och de behöver visa dokumentation som styrker det finska medborgarskapet. Sedan skiljer sig regelverket åt då passet i vissa fall kan förnyas digitalt utan krav på personlig inställelse och det färdiga passet kan sedan hämtas ut av ett ombud. Utöver att ombud tillåts hämta passet använder sig Finland av en mobil passenhet för att erbjuda sina landsmän världen över bästa möjliga service – något som även Sverige tidigare erbjöd sina medborgare bosatta i USA, men som togs ur bruk 2019.
Såväl det norska som danska passet har en giltighetstid på 10 år, och även norrmän och danskar måste personligen hämta passet på en ambassad/konsulat. Däremot behöver norrmän bosatta i Norden inte inställa sig personligen för att hämta det färdiga passet utan kan få det skickat till sin folkbokföringsadress.
Att det svenska passet är ett av världens säkraste brukar lyftas fram som ett argument för varför Sveriges passlagstiftning är utformad som den är.
Flera organisationer publicerar årligen rankningar som bedömer styrkan och attraktiviteten hos världens pass baserat på faktorer som visumfri tillgång och global rörlighet. Enligt årets ranking i Henley Passport Index hamnar det svenska passet på tredjeplats tillsammans med bland andra Norge och Danmark. Det finska passet hamnar en plats upp. I Passport Index hamnar våra nordiska grannländer på tredjeplats och Sverige ett snäpp ner på fjärdeplats.
Våra nordiska grannars pass rankas med andra ord som lika attraktiva som det svenska – eller till och med ännu högre, och detta trots att vissa av dem har längre giltighetstid och enklare förfarande vid ansökningsprocessen.
Då passet är en förutsättning för att utöva den grundläggande rättigheten att lämna och återvända till sitt land, men också ofta ett krav på identitetshandling om den svenska medborgaren bor utomlands föreslår Svenskar i Världen en rad konkreta åtgärder:
• Förläng passens giltighetstid till 10 år.
• Tillför resurser till utlandsmyndigheterna för att få fler tillgängliga passtider.
• Återinför mobila passtationer i länder med stora geografiska avstånd.
• Inför möjligheten att få passet hemskickat med bud/rekommenderat brev.
Svenskar i Världen är positiva till det nya bokningssystemet som just nu testas på ambassaderna i London, Madrid och Canberra, men fler åtgärder behöver tas för att modernisera och underlätta passansökan utomlands. Det svenska passet ska vara en grundläggande rättighet för såväl svenskar i Sverige som svenskar bosatta utomlands.