Ny undersökning visar på stora utmaningar vid passansökan utomlands 

Merkostnader, krav på omfattande dokumentation och svårt att boka tid – 7 av 10 har upplevt utmaningar i samband med ansökan om pass på svenska utlandsmyndigheter. Det visar en undersökning som Svenskar i Världen genomfört. ”Ett pass som bara är giltigt i fem år måste vara enklare att skaffa”.  

Det svenska passet är en återkommande anledning till att utlandssvenskar hör av sig till Svenskar i Världen. För att ta reda på mer om erfarenheterna av att ansöka om pass utomlands har Svenskar i Världen genomfört en undersökning. Responsen har varit överväldigande, drygt 2 200 personer har delat med sig av sina erfarenheter i ett ämne som berör och upprör.  

– Att det svenska passet väcker starka känslor bland många utlandssvenskar är vi medvetna om, men att responsen skulle vara så här stor var vi inte förberedda på. Resultatet av undersökningen visar på behovet av en rad åtgärder för att underlätta passansökan utomlands. Det svenska passet ska vara en grundläggande rättighet för såväl svenskar i Sverige som svenskar bosatta utomlands, säger Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin.   

7 av 10 har upplevt svårigheter  

Resultaten av enkäten visar att 7 av 10 deltagare upplevt svårigheter i samband med ansökan om pass utomlands. En genomgång av svaren pekar på en betydande tillgänglighetsproblematik där bristen på bokningsbara tider, långa avstånd till närmaste utlandsmyndighet, avsaknaden av passtider inom överskådlig framtid samt ett krångligt passbokningssystem i kombination med höga kostnader är det som skapar mest huvudbry.  

”I London försökte jag boka tid i 6 månader utan att det fanns en enda ledig tid så det slutade med att jag fick åka till Sverige för att förnya passet.”

– Deltagare i undersökningen 

”Bor i Perth, Australien. Kan endast få pass i Canberra. Det är en 5 timmars resa med flyg – en väg! Flyget är dyrt. Eftersom det är så långt måste vi övernatta. Vår förra resa för att fixa pass kostade oss 20 tusen SEK.”

– Deltagare i undersökningen 

”Obegripligt att det inte finns möjlighet att ansöka om pass i Bryssel, utan att man ska behöva resa till den Haag eller Paris (eller Sverige). Det är ändå väldigt många svenskar som bor i Bryssel.”

– Deltagare i undersökningen 

”Det att vi måste resa över halva USA gör det omöjligt ekonomiskt att få nytt svenskt pass så jag får använda mitt amerikanska om jag ska resa.”

– Deltagare i undersökningen 

”I London är det omöjligt att boka passtid, och det drabbar särskilt de svenskar som inte har möjlighet att åka till Sverige pga ålder, sjukdom eller handikapp och de med låg inkomst”

– Deltagare i undersökningen 

Krav på omfattande dokumentation 

Onödig byråkrati som knappast kan tillföra något av värde, så beskrivs utredningen om det svenska medborgarskapet i samband med passansökan. Många ifrågasätter varför samma uppgifter måste lämnas upprepade gånger, trots att dessa redan borde vara registrerade hos svenska myndigheter. Särskilt personer som är födda i Sverige och har svenska föräldrar anser det orimligt att de ska behöva bevisa sin anknytning till Sverige enbart för att de bor utomlands. 

”Utredningen av medborgarskapet är otydlig och man undrar om medborgarskapet anses vara permanent eller någonting som kan tas bort vart femte år.”

– Deltagare i undersökningen 

”Orimligt att bevisa att jag har bindningar till Sverige varje gång jag ansöker. Jag är född och uppvuxen i Sverige och har bara svenskt medborgarskap. Varför ska jag behöva bevisa att jag har rätt till mitt pass?”

– Deltagare i undersökningen 

”Frågorna som ställs om när man flyttat till vilket land är helt absurda, det är fullständigt orimligt att tro att jag skulle kunna minnas vid vilka datum min familj flyttade som barn, varje gång jag är tvungen att fylla i dessa formulär så slår jag upp den här informationen om mig själv i folkbokföringen, en bisarr process som omöjligen kan tillföra något av värde.”

– Deltagare i undersökningen 

De som är i behov av förnyade samordningsnummer till sina barn vittnar om att processen blir ännu mer komplicerad.  

”Efter två månader väntar jag fortfarande på passen. Förnyelse av samordningsnummer sägs vara anledningen. Det är absurt att svenska medborgare får vilande samordningslinjer, medborgarskapet blir aldrig vilande.”

– Deltagare i undersökningen 

”Hela systemet med samordningsnummer är skrattretande dåligt. Är man svensk medborgare så är man, så varför kan inte folk få ett personnummer som alla andra? Tog min son 3 månader att få nytt pass nyligen eftersom hans samordningsnummer blivit vilande. Fullständigt absurt!”

– Deltagare i undersökningen 

Önskan om förändring 

Det finns en stark önskan om förbättringsåtgärder. Bland annat efterfrågas att passets giltighetstid förlängs till tio år, att fler utlandsmyndigheter får möjlighet att utfärda pass, att mobila passenheter sätts i bruk och att de nya passen kan skickas hem med post. Flera påpekar att vissa av dessa åtgärder redan är standard i andra länder och att Sverige borde kunna följa deras exempel. 

”När man kunde få passet via konsulatet funkade det ju hyfsat.”

– Deltagare i undersökningen 

”Det hade också underlättat enormt om pass kunde skickas till adresser utöver ambassader och konsulat så att man inte behövde vara på plats på polismyndigheten, ambassad eller konsulat för alla steg i processen.”

– Deltagare i undersökningen 

”I USA där jag bor postas amerikanska pass hem till en. Tycker Sverige borde tillåta det för utlandsboende.”

– Deltagare i undersökningen 

”När biometrimaskinen åkte runt till olika konsulat var det mycket lättare.”  

– Deltagare i undersökningen 

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes mellan 20 september – 20 oktober 2024 och skickades ut via Svenskar i Världens nyhetsbrev, på sociala medier och till Svenskar i Världens medlemmar. Drygt 2 200 deltog i undersökningen. 

Debattartikel i SvD

Svenska Dagbladet har den 17 december publicerat vår debattartikel ”Det måste bli enklare att få ett pass” som baseras på undersökningen och i vilken vi listar ett antal förslag på önskade åtgärder.