Vad gäller för utlandssvenskarna i händelse av kris eller krig?

Dubbelt medborgarskap eller risken att länder ger motstridiga direktiv kring vad som förväntas av befolkningen. Givet det allvarliga säkerhetsläget behöver utlandssvenskarna tydligt besked från regeringen angående den svenska totalförsvarsplikten.

På den nyligen avslutade försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen samlades även i år den politiska ledningen och myndigheter för att diskutera säkerhetsläget. Konsensus råder att läget är allvarligt.

Givet att säkerhetsläget är det allvarligaste sedan andra världskriget skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i höstas ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Den ger handfasta råd om hur befolkningen kan förbereda sig för att öka sin förmåga, motståndskraft och försvarsvilja. I den står: Totalförsvarsplikt gäller alla svenska medborgare, både de som bor i Sverige och i utlandet. Totalförsvarsplikten gäller även utländska medborgare som bor i Sverige.

Kommunikationen är avsedd att ge tydliga besked men väcker istället frågor hos svenskar bosatta utomlands. För att synliggöra problematiken låter vi de fiktiva svenskarna Johan och Anton representera gruppen.

Två personas

Johan är född i Sverige där han gjorde militärtjänstgöring direkt efter gymnasiet. Sedan slutet av 90-talet är han bosatt i USA där han lever tillsammans med sin amerikanska fru och deras tre barn som samtliga har dubbelt medborgarskap. Även Johan har numera amerikanskt medborgarskap tillsammans med det svenska.

Anton är född i London, och har både brittiskt och svenskt medborgarskap sedan födseln då hans mamma är svensk medborgare och pappan är britt. Han gjorde sin militärtjänstgöring i den brittiska armén. Nu bor han i Oslo där han jobbar på en bank.

Plötsligt ställs det redan allvarliga säkerhetsläget i Europa på sin spets och regeringarna i de nordiska länderna tillsammans med Storbritannien fattar snabbt beslut om höjd beredskap. Gränser stängs och totalförsvaret aktiveras i de respektive länderna. Utifrån de direktiv som MSB anger i sin broschyr ska både Johan och Anton ta sig till Sverige för att bidra till totalförsvaret.

Ponera nu att även Norge och Storbritannien har motsvarande direktiv till sina medborgare utomlands och utländska medborgare bosatta i landet. Frågor som då behöver svar är:

  • Vilket lands regler gäller för en person som har dubbelt medborgarskap?
  • Vilket lands regler gäller för en person som har dubbelt medborgarskap, men inte bor i något av länderna där hen har medborgarskap, men där bosättningslandets försvar kräver insatser av medborgarna i landet?
  • Vilken hjälp kan man som svensk medborgare förvänta sig från svenska utlandsmyndigheter i händelse av krig i Sverige eller i det boendeland där personen är skriven?

Det bor närmare 700 000 svenskar utomlands. Det motsvarar Göteborgs tätort tillsammans med omgivande kommuner som ingår i Göteborgsregionen. Det skulle vara otänkbart för varenda politiker att försumma en så stor grupp i en fråga som ytterst handlar om liv och död.

– Berörda myndigheter och ansvariga ministrar måste inkludera denna grupp i planeringen i händelse av ett krig. För om den dagen kommer som ingen vill ska komma, är otydlighet i kommunikationen det sista utlandssvenskarna och Sverige behöver, säger generalsekreterare Cecilia Borglin.

Svenskar i Världen har bett ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, att delta i en Livefika för att förtydliga vad som gäller, och vi inväntar nu besked.

Tidigare artikel

Så påverkas utlandssvenskarna om Sverige dras in n i krig