Remissyttrande om skärpta krav för svenskt medborgarskap  

Skärpta krav för svenskt medborgarskap riskerar att leda till att utlandssvenskar väljer bort Sverige till förmån för länder med mer generösa regler för medföljande familjemedlemmar. Samtidigt är det positivt att kravet på att ansöka före 22 års ålder för att behålla medborgarskapet föreslås tas bort. Svenskar i Världen har lämnat ett remissyttrande. 

I betänkandet Skärpta krav för svenskt medborgarskap (SOU 2025:1) föreslås ändrade krav kopplade till förvärv och förlust av svenskt medborgarskap. Svenskar i Världen har lämnat synpunkter på några av förslagen som har särskild betydelse för utlandssvenskar.  

Försvårar återvändande och integration 

I remissyttrandet lyfter Svenskar i Världen att det föreslagna hemvistkravet – en höjning från fyra till sju år för makar eller sambor till svenska medborgare – i kombination med försörjningskravet riskerar att påverka utlandssvenska familjers vilja och förutsättningar att bosätta sig i Sverige. 

”Att behöva vänta sju år för att bli en fullvärdig samhällsmedborgare är en lång tid, särskilt med tanke på att en partner till en svensk medborgare vanligtvis har goda förutsättningar att snabbt integreras i det svenska samhället.” 
– Cecilia Borglin, generalsekreterare 

Inför remissyttrandet genomförde Svenskar i Världen en undersökning om hur förslagen skulle påverka utlandssvenska familjer. Närmare 7 av 10 respondenter anser att det är viktigt att deras medföljande partner får svenskt medborgarskap – med hänvisning till faktorer som inkludering i samhället, rösträtt i riksdagsval och fri rörlighet. 

Undersökningen visar också att de skärpta kraven skulle skapa känslor av utanförskap och osäkerhet. En längre kvalificeringstid riskerar inte bara att försvåra integrationen, utan även hindra medföljande från att bidra fullt ut till samhället – särskilt eftersom allt fler arbeten kräver svenskt medborgarskap.  

Sammantaget tyder resultatet av undersökningen på att en skärpning av kraven riskerar att leda till att utlandssvenskar väljer bort Sverige till förmån för andra länder med enklare regler för medföljande familjemedlemmar. 

Svenskar i Världen anser därför att särskild hänsyn bör tas till återvändande svenskar och deras familjer vid utformningen av hemvist- och försörjningskrav, exempelvis genom undantag eller ytterligare förkorta kvalificeringstiderna för medföljande partner. En konsekvensanalys bör därför genomföras för att belysa hur de föreslagna kraven påverkar återvändande svenskars möjligheter att etablera sig i Sverige tillsammans med sina familjer.  

Positivt om slopad tidsfrist – men otydlig formulering 

Svenskar i Världen välkomnar förslaget om att ta bort tidsfristen för att ansöka om att behålla svenskt medborgarskap. Det nuvarande kravet på att ansöka om att behålla sitt medborgarskap före 22-årsdagen är inte välkänt hos gemene utlandssvensk, vilket innebär att många omedvetet riskerar att förlora sitt medborgarskap.  

Det är emellertid otydligt om den föreslagna lydelsen i 14 § egentligen syftar på en möjlighet att återfå medborgarskapet snarare än att behålla det. Enligt förslaget sker förlusten av medborgarskapet fortfarande vid 22 års ålder om ingen ansökan gjorts innan dess.  

Svenskar i Världens grundinställning är att svenska barn födda utomlands inte ska behöva ansöka om att behålla det svenska medborgarskapet, utan att det ska vara livslångt precis som det är för svenska barn födda i Sverige. Att avskaffa tidsfristen för att ansöka om att behålla medborgarskapet är emellertid en förändring till det bättre jämfört med dagens regelverk.    

Läs remissyttrandet i sin helhet här.  

Hör Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin i Sveriges Radio om hur skärpta medborgarskapskrav påverkar utlandssvenska familjer.