SVIV-representanten Fredrika Åkerman berättar
Bor: Cambridge, MA, USA
Ålder: 18
År utomlands: 6 (2 i Filippinerna och 4 i USA)
Hemstad i Sverige: Båstad Kommun, Skåne
Hösten 2004 flyttade Fredrika med sina föräldrar till Makati City i Metro Manila regionen på Filippinerna eftersom hennes mamma hade blivit VD för ett dotterbolag i Asien. Två år senare flyttade de tillbaka till Sverige när mammans arbete var slutfört. Efter några år i Sverige, under hösten 2014, flyttade familjen (nu utökad med en lillasyster och en hund) utomlands igen — denna gång till Cambridge utanför Boston i USA. Flytten var återigen på grund av Fredrikas mammas arbete. Nu i sommar löper kontraktet ut loch familjen planerar att flytta från Cambridge tillbaka till Sverige.
Fredrika går i tolfte årskursen och därmed sista året på Cambridge Rindge and Latin School, en high school i Cambridge, och tar studenten i början av juni. Hennes två främsta intressen är biologi och socialpolitik. Hon tycker att arbetet med att brygga vetenskap, teknologi och samhälle är väldigt viktigt.
— Jag vill arbeta med att göra det möjligt för vetenskap att driva samhället (och inte tvärtom) genom vetenskapsjournalistik eller politik. Därför planerar jag att studera biologi och miljövetenskap som undergraduate och som graduate bygga på med ekonomi och internationella relationer.
Hon tänker även fortsätta studera mandarin, eftersom mandarin är ett av de mest användbara språken i världen idag, tillsammans med engelska och spanska, vilka Fredrika behärskar väl. Hon verkar vilja hålla sig kvar utomlands och har sökt in på college i USA och Singapore.
— Oavsett om jag väljer att studera utomlands eller söka in och studera i Sverige så kommer jag att ta ett sabbatsår.
Som elev på high school är Fredrika engagerad i en mängd olika fritidsaktiviteter. Hon har varit sekreterare för Derrywood Chapter of National Honor Society — en organisation för akademiskt motiverade elever. Hon har också varit sekreterare för Club Med, en skolklubb för elever intresserade av att studera medicin. En stor del av hennes arbete i båda klubbarna är att organisera möjligheter för elever att volontär arbeta.
Fredrika är en aktiv tjej som har mycket för sig. Förutom studierna är hon även kapten för skolans kvinnliga tennisslag nu i vår, vilket betyder att hon är ansvarig för att organisera träningar och tävlingar. I övrigt har hon varit ambassadör för sin mentorklass och förmedlat information mellan skolans administration, lärare och elever.
— Jag introducerades först till den amerikanska kulturen på Filippinerna, där jag gick i en internationell skola startad av amerikanska immigranter på 1920-talet. Efter att ha börjat min skolgång där och fortsatt att upptäcka amerikansk kultur via böcker, tidningar, TV, filmer och musik i Sverige var jag, liksom många andra, väldigt imponerad av USA, berättar Fredrika.
Dock blev hon besviken när hon flyttade till USA och insåg att den amerikanska drömmen fortfarande är en dröm — inte en verklighet — för majoriteten av befolkningen. Något som hon fortfarande är imponerad av är skolorna och specifikt den high school hon själv går på.
— Jag har aldrig tidigare fått en så bra utbildning som här i USA. Jag har gått på både kommunala och privata skolor baserade på amerikanska, svenska och brittiska läroplaner tidigare. Den amerikanska kulturen och dess användning av språket fostrar elever till att använda ord inte bara för att förmedla information men även för att beröra.
Cambridge, liksom många andra städer runt om i USA, är också hem för människor från jordens alla hörn. Den high school som Fredrika går på har elever från mer än 83 länder.
— Genom dagliga interaktioner lär vi oss att möta varandras olika kulturer och religioner med respekt. Det inte bara förbereder oss väl för en globaliserad värld utan ger oss också möjlighet till att utnyttja interkulturellt samarbete till vår fördel och i att hitta lösningar på gemensamma problem.
Fredrika engagerar sig i olika Sverigerelaterade aktiviteter genom att hon spenderar en stor del av sin tid i skolan. Hon är mentor för elever i nian samt för elever i tian, elvan och tolvan, som antingen är nya på skolan och/eller i Cambridge. Varje år har de ett par utbytesstudenter från Norden och som den enda nordiska mentorn blir Fredrika deras naturliga kontaktperson. Mentorer träffas både som grupp med de nya eleverna och individuellt med sina tilldelade elever för att etablera deras kontaktnät på skolan, ge dem råd och svara på frågor.
Bortsett från att ge information till de elever som hon träffar på skolan är hon med på skandinaviska tillställningar, till exempel den årliga julmarknaden som arrangeras av SWEA i Boston och fikastunderna på det skandinaviska ålderdomshemmet i Newton. Fredrika blir ibland kontaktad av svenskar som ska eller har flyttat till Boston eller andra delar av USA genom Svenskar i Världens hemsida.
— Om jag inte kan hjälpa dem själv brukar jag hjälpa dem att etablera kontakter både med andra ombud och organisationer som har mer erfarenheter på de områden som frågorna berör.
Fredrika tror jag att det svenska samhället kan lära sig mycket av den amerikanska kulturen och dess användning av språket. Hon tror också att det amerikanska liksom det globala samhället kan lära sig minst lika mycket av den svenska kulturen och dess prioritering av information över form. Även om Sverige är långt ifrån det perfekta samhället och måste fortsätta — och i många fall börja — att ta progressiva steg framåt för att behålla sin position som en erkänt god kraft i världen ligger Sverige före många länder, inklusive USA, inom de flesta områden.
— Genom att vara ombud för Svenskar i Världen och bygga kontakter mellan det globala samhället och Sverige hoppas jag kunna underlätta utbytet av kunskap.
Generellt sett är det begränsat intresse för och kunskap om Sverige bland Fredrikas jämnåriga i USA. Därför försöker hon ge information om Sverige när möjlighet ges. Som exempel har hon skrivit en rapport i vilken hon jämförde det amerikanska och det svenska sjukvårdssystemet.
— I min roll som reporter på vår skoltidning har jag fått ytterligare möjlighet att dela kunskap om Sverige. Där har jag publicerat en artikel om svenska jultraditioner och skrivit en debattartikel om ökat inflytande av samer och andra arktiska urfolk i klimatförhandlingarna.
Fredrika menar att en fördel med att bo utomlands är att man blir bättre på att bemöta och visa respekt för andra kulturer och religioner. Världen blir alltmer globaliserad. Därför tycker jag att det är viktigt att förstå hur vi ska hantera den. En tid utomlands ger möjlighet att förstå betydelsen av att bli mött med respekt oavsett hur annorlunda ens synsätt är.
Den enda nackdelen med att bo utomlands är att du får en svagare koppling till din egen kultur. Hon tror däremot inte att det är ett lika stort problem idag som det kanske var för ett par årtionden sedan, då många länder blir mer och mer globaliserade. I Cambridge träffar man ofta människor, som antingen har besökt Sverige eller har familj med svenska rötter. Hon och hennes familj går också på svenska tillställningar för att fira jul och midsommar och man kan köpa svenska maträtter och bakelser vid högtider.
— Att bo utomlands har däremot bidragit till en starkare koppling till den svenska kulturen, eftersom vi har tvingats till att aktivt leta efter svenska organisationer för att kunna bibehålla våra traditioner.
En egenskap som har förändrats hos Fredrika under sin tid utomlands är att hon har blivit mer tacksam över det hon har och de möjligheter hon fått.
— Efter att ha bott i både Filippinerna och USA, där människor får ta hand om sig själva, uppskattar jag hur Sverige och dess sociala skyddsnät supporterar mig i mitt liv.
— Jag har blivit mer passionerad för det jag gillar. I fyra år har jag studerat jämsides med elever som utmanar sig själv på ett helt annat sätt än svenska elever, delvis därför att deras samhälle inte ger dem en andra chans såsom i Sverige och delvis för att de dagligen ser brister i sitt samhälle som de vill göra något åt. Det har inspirerat mig till att identifiera de områden jag vill se förbättras både i Sverige och världen som helhet.
Erfarenheten av att bo utomlands har gjort Fredrika mer utåtriktad. Hon menar att som utlänning och mer specifikt som svensk hade det varit omöjligt att nå framgång i en amerikansk miljö om hon inte hade gått utanför sin komfortzon.
Det bästa rådet som Fredrika har att ge till dem som funderar på att flytta utomlands är att börja stegvis. Hon rekommenderar att ungdomar prövar på att bo utomlands genom att ta ett utbytes år under gymnasiet eller universitet och/eller arbeta utomlands under studietiden som, till exempel au pair. På så sätt kan man se om det är ett alternativ för en själjv utan att man behöver binda sig.
— Min familj och jag började att bo utomlands på Filippinerna i två år. Vi kom ihåg min utbildning som väldigt positiv, så när vi fick möjlighet att bo i USA under två år var det ett definitivt JA. Efter att vi hade ännu en positiv upplevelse av utbildningen i USA valde vi att stanna i två år till. Snart får vi se vart jag tar vägen här näst.