SVIV-representanten Ingrid Reinli berättar
Bakgrundsfakta:
Namn: Ingrid Reinli
Bor: Hongkong
Ålder: 57 år
År utomlands: 1988-1991 Dallas, USA, 1998-1999 Hongkong, 2000-2007 London, 2014-idag Hongkong
Hemstad i Sverige: Stockholm
Ingrid har alltid varit internationellt intresserad. Hon läste den internationella ekonomlinjen på Linköpings universitet som innebar både praktik, en termin i Spanien samt exjobbet i Spanien. Hon jobbade även som au pair i Frankrike efter gymnasiet. Just nu arbetar Ingrid som general manager för den europeiska handelskammaren i Hongkong. Ett jobb som är både spännande och utmanande med många internationella kontakter.
”Det blir förstås en grå vardag utomlands också men vardagen är ändå mer spännande och mindre förutsägbar utomlands än i Sverige. Dessutom älskar jag mitt internationella umgänge.”
”Dessutom älskar jag mitt internationella umgänge”
”Det är enkelt att leva i Hongkong. Det är ett avancerat samhälle med världens bästa kollektivtrafik (företaget MTR driver ju också tunnelbanan i Stockholm men där fungerar det inte lika fläckfritt som här). Det finns mat, möbler, prylar från alla delar i hela världen. Det mesta går att köpa även om exempelvis mejeriprodukter är riktigt dyra. Man får dock vänja sig vid att bo väldigt litet, men det går det också.”
Enligt Ingrid är Hongkong en pärla, det är en blandning av öst och väst. Här finns ett rikt storstadsliv med allt vad det betyder i form av nöjen och restauranger, samtidigt är det nära till skärgård, stränder och vandringsleder. Denna kombination är fantastisk, vyerna enormt vackra och möjligheten att ta sig från trängseln i affärsdistriktet till lugnet på öarna inom 30 minuter är helt enastående. Hongkongs flygplats är modern och effektiv så möjligheten att besöka städer och länder i omgivningarna är inbjudande. Dessutom är det säkert, civiliserat och välordnat. Lag och ordning råder. Det som är mindre bra med Hongkong är luften och vattnet.
”Vi kollar luftkvaliteten via en app, det är inte lika illa som i Beijing och Shanghai, men det finns dagar då man håller sig inomhus. Dricksvatten köper vi på 5-litersflaskor. Just att andas frisk luft och dricka gott vatten direkt ur kranen känns otroligt lyxigt när man kommer hem.”
Det finns vissa saker med Hongkong som inte alltid är helt oproblematiska.
”Banksystemet är otroligt byråkratiskt, här använder vi checkar fortfarande för att det är det enklaste och billigaste sättet att betala räkningar, tro det eller ej. På vintern när det är 12-14 grader så är det kallt. Problemet är inomhus, inte utomhus. Det blir fuktigt och rått som i en svensk sommarstuga i mars, då är det verkligen inte mysigt att lägga sig i en säng med kalla och fuktiga lakan. Boendet är väldigt dyrt. Man fascineras över hur små lägenheter kan vara.”
Svenskar är otroligt rörliga och anpassningsbara. Det finns många unga svenskar i Hongkong som är utbytesstudenter eller start up-entreprenörer. Enligt generalkonsulatets statistik har Ingrid hört att det är cirka 1 900 svenskar inklusive barn som lever här.
”Det är enkelt att leva i Hongkong. Hongkong är också ett transitställe, många bor här 2-4 år för att sedan flytta vidare. Man får skaffa sig nya vänner hela tiden. Det är dock lätt att komma i kontakt med folk och nätverkandet är välutvecklat. Här använder folk fortfarande visitkort.”
”Vi håller tät kontakt via Snapchat, WhatsApp och Facetime”
Att bo utomlands kan leda till att man bor långt ifrån familj och vänner och en längtan efter saker som inte finns där man bor. Detta är även något som Ingrid tänker på.
”Våra döttrar är vuxna så de bor i Sverige. Dem saknar vi mest. Vi håller tät kontakt via Snapchat, WhatsApp och Facetime. Vi saknar också övrig släkt och vänner. Jag saknar som sagt även luften och kranvattnet, dofter av blommor, hav och gräs. ”
Ingrid kom i kontakt med Svenskar i Världen under ett möte på svenska handelskammaren för ett par år sedan. Hon träffade där den förra generalsekreteraren Karin Ehnbom-Palmquist.
”Karin gillade jag skarpt och eftersom jag vet betydelsen av att nätverka så ville jag stödja Svenskar i Världen.”