Samtidigt är det uppenbart att det europeiska samarbetet långt ifrån fungerar bra och inte är tillräckligt resultatinriktat. Det kommande brittiska utträdet ur EU, tillsammans med svårigheterna att gemensamt hantera flykting- och migrationsfrågorna, förstärker problembilden.
När EU är i kris behövs resultat. Sverige kan och ska göra skillnad för att driva EU i rätt riktning. Vi vill koncentrera oss på att se till att det europeiska samarbetet fungerar bättre, och inte utveckla nya projekt över huvudet på medborgarna. Principen om att fatta beslut så nära medborgarna som möjligt måste tydligare försvaras och respekteras.
Europasamarbetet måste fungera bättre. EU finns till för medborgarna – inte tvärtom.
Våra förslag:
- Sverige bör långsiktigt driva på för ett hållbart och kvotbaserat flyktingmottagande där prövning av asyl sker utanför EU eller vid EU:s gräns.
- Reformerad EU-budget och säkra fortsatt inflytande för länder som inte använder euron.
- Mer handel och utbyte av tjänster.
- Det starkare inflytande för nationella parlament som trädde i kraft 2009 måste få effekt.
Källa: Moderaterna – Vår politik
Socialdemokraterna
Ett EU för medborgarna
I grunden är den Europeiska unionen ett projekt för fred och frihet. Sverige har dragit nytta av den inre marknaden, handelsavtal och den fria rörligheten – det har lett till fler jobb och en starkare tillväxt. Genom vårt medlemskap kan vi också vara med och påverka utvecklingen för ett mer jämlikt och grönt Europa.
Socialdemokraterna vill:
- att fler européer ska ha ett jobb att gå till
- arbeta för ett socialt Europa där alla får ta del av tillväxt och utveckling
- att EU ska ta en ledarroll i världen med en ambitiös klimat- och miljöpolitik
- upprätta en gemensam, ansvarsfull och solidarisk flykting- och migrationspolitik i EU.
Ett EU för medborgarna
Vi ska vara med och driva EU åt rätt håll med fokus på frågor som jobb och ekonomi, en rättvis arbetsmarknad, migration, miljö- och klimat samt fred och säkerhet. På många områden finns mycket kvar att göra och EU-samarbetet har brister som behöver rättas till, samtidigt som de starka sidorna bör ges ett större utrymme.
EU:s inre marknad och den fria rörligheten har varit en motor för tillväxt och utveckling i Europa. Mer än 70 procent av Sveriges export går till EU-marknaden – export som skapat jobb och tillväxt i Sverige. Ska företag i Europa även i framtiden vara konkurrenskraftiga måste vi fortsätta att riva handelshinder och dra nytta av den fria rörligheten för varor och tjänster.
Men Europa är inte till för marknaden utan för medborgarna. Därför måste den fria rörligheten och den inre marknaden också kompletteras med stärkta rättigheter för medborgarna. Lika lön för lika arbete i samma land ska gälla för alla. En lön som går att leva på och schyssta villkor – här måste EU bli bättre på att leverera.
Vi vill att EU ska vara världsledande i arbetet för en bättre miljö – för oss och för framtida generationer. Miljö- och klimatfrågorna är centrala områden där EU kan spela en helt avgörande roll. Ska vi kunna bromsa den globala uppvärmningen måste EU ta en ledarroll i världen när andra står tillbaka.
EU behöver också bli mer jämställt. Alltför många kvinnor står idag utanför arbetsmarknaden och allt för stor andel av viktiga positioner inom EU:s institutioner innehas av män. En bättre jämställdhet är både ett mål i sig självt, men skulle också leda till en ökad tillväxt när fler kommer i arbete.
Vi måste få på plats ett nytt asylsystem inom EU som bygger på att alla medlemsstater tar ansvar för att ta emot människor på flykt.
Sverigedemokraterna
Vi är ett EU-kritiskt parti som vill verka för att makten återförs från Bryssel till svenska folket. Vi är öppet inställda till samarbete med andra länder. EU idag handlar enligt vår mening inte längre om ett samarbetsprojekt utan om ett överstatligt organ som allt mer börjar likna en federalistisk stat, en utveckling som vi i Sverigedemokraterna gör allt för att motverka.
Sverigedemokraterna vill verka för att Sverige ska omförhandla medlemskapet men behålla ett samarbete inom ramen för EES.
Vänsterpartiet
Vänsterpartiet menar att EU begränsar demokratin. Vi kritiserar EU för att prioritera den inre marknadens intressen framför miljön, arbetsrätten, folkhälsan och konsumentintressena.
EU:s oförmåga att hantera finanskrisen eller tydligt stå upp för asylrätten och de mänskliga rättigheterna, bland annat genom de flyktingavtal man tecknat med Turkiet och Afghanistan visar på fler brister.
Vänsterpartiet arbetar med det långsiktiga målet att Sverige bör lämna EU. Det innebär inte att vi struntar i vad som händer i EU idag. Så länge vi är medlemmar kommer vi att arbeta inom EU för våra politiska mål.
Vi vill vrida unionens politik åt vänster. Vi motverkar EU:s utveckling i federalistisk riktning och arbetar för att föra tillbaka makt till medlemsländerna. Tillsammans med vänsterpartierna i Norden har vi föreslagit en väg framåt för EU och Norden efter Brexit.
Vänsterpartiet är motståndare till euron. Valutaunionen har skapat och fördjupat ekonomiska problem i många euroländer eftersom EMU påtvingar länderna en ekonomisk politik, ränta och växelkurs som inte passar dem.
Källa: Vänsterpartiet – Vår politik